Monday, July 22, 2024

Količina hrane, ki jo dojenček zaužije, se spreminja skozi njegova obdobja razvoja. Začne se s prvim mlekom, ki ga imenujemo kolostrum in konča, ko otrok jé samo gosto hrano.


 

Novorojenček takoj po rojstvu ni lačen. Vseeno je zelo pomembno, da ga pristavimo k prsim čimprej , da se vzpostavi laktacija, vzpodbudimo sesalni refleks, ki je prvo uro po rojstvu najmočnejši in da novorojenček dobi nekaj zlatih kapljic prvega mleka, ki mu omogočajo pasivno odpornost.

Tako prvi dan svojega življenja novorojenček ne pojé več kot majhno čajno žličko mleka. Njegov želodček se vsak dan širi in vase spravi malo večjo količino hrane. Drugi dan je že sposoben pojesti dve žlički, pri enem tednu je njegov želodček velik kot kurje jajce in pojé nekje od 30-50 ml mleka.

Pri enem mesecu se količina popitega mleka počasi stabilizira, tako da takrat dojenček pojé nekje med 100 in 120 ml mleka na obrok. Od prvega do šestega meseca se ta količina le malo spreminja.

Pri približno 6 mesecih začnemo dojenčku predstavljati trdo hrano. Tu pride do večjih odstopanj od količine zaužite hrane. Nekateri bodo takoj pojedli po nekaj žličk za vsak obrok, ki mu ga boste ponudili, spet drugi do 8. meseca starosti ne bodo vase spravili niti žličke hrane.

 

Ko začnemo uvajati gosto hrano moramo biti potrpežljivi. Če naš otrok zavrne določeno hrano, je dobro, da mu jo ponudimo večkrat, da se je navadi. Pomembno je tudi, da poslušamo svojega otroka in se mu prilagodimo.

Kategorija:   dojenček, Dojenje, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Na morje z dojenčkom

14 oktobra, 2018 0