Saturday, December 2, 2023

Po priporočilih svetovne znanstvene organizacije WHO je dolgo veljalo, da je po 1. nosečnosti potrebno počakati vsaj 24 mesecev preden ženska spet zanosi. Ta razmak naj bi bil pomemben pri preprečevanju možnih komplikacij že med nosečnostjo in pri porodu.


Na podlagi novih študij, v katere je bilo vključenih kar 148,544 nosečnic, so prišli do zaključka, da je potrebno čakati vsaj 12 mesecev preden ženska ponovno zanosi.

Danes se starost žensk ob prvi nosečnosti viša. Zato pri starejših materah lahko 24 mesecev predstavlja zelo dolgo dobo, če si želi več otrok a ji tiktaka biološka ura. Tako je novica, da je popolnoma varno zanositi že 12 mesecev po prvi nosečnosti, zelo dobrodošla

V kolikor zanosite prej kot v 12 mesecih po prvi nosečnosti se dvigne procent smrtnosti pri ženskah in pri plodu. Zato nosečnosti, ki so preveč skupaj, niso priporočljive iz zdravstvenega vidika in predstavljajo veliko tveganje.

Ko mine ta čas enega leta, se procent umrljivosti žensk in ploda znatno zmanjša in ni drugačen od procenta umrljivosti v primeru da mine 24 mesecev med nosečnostma. Prav tako se zmanjša možnost predčasnega poroda.

Naslednji prispevek

Po nuhalni še na NIFTY

20 novembra, 2018 0