Saturday, June 22, 2024

Obdobja spanja se v prvem letu otrokovega življenja močno spreminjajo. Na sam spanec vpliva tudi mnogo različnih dejavnikov. Najpomembneje za dober spanec je sveža plenička, poln želodček in umirjeno okolje.


Novorojenček do starosti približno 6 tednov
Za novorojenčke je značilno, da se stanje budnosti in spanja hitro spreminja. Prav tako novorojenček ne loči med dnevom in nočjo zato je dobro, da ga že takoj začnete navajati na to. To pomeni, da ga imate čez dan v skupnih prostorih ob radiu in ne poskušate utišati vsakršnega zvoka. Ponoči imejte temo in tišino. Tako se bo novorojenček privadil razlike med dnevnim počitkom in nočnim spancem. Po navadi spijo novorojenčki v enakih časovnih intervalih in potrebujejo med 18 in 20 ur spanca na dan. Faza budnosti traja največ 2 uri.

Dojenček do 3 meseca starosti
Vaš dojenček bo iz dneva v dan bolj radoveden in manj bo spal. Povprečno dojenček pri starosti 3 mesece spi med 16 in 18 ur dnevno. Začenja se zavedati dneva in noči in podaljšuje časovne intervale spanja ponoči. Podaljšujejo se faze budnosti čez dan, do nekje 3 ure v kosu.

Dojenček od 3-6 mesecev
V tem obdobju se dojenček začne bolj premikati in se zavedati svoje okolice. Zanimalo ga bo prav vse, kar vpliva tudi na spanec. Nekje pri 3-4 mesecih začne dojenček sanjati. Ker tega ni vajen lahko pride do obdobja, ko se ponoči pogosteje zbuja. Še vedno potrebuje nekje 15 ur spanja dnevno, vendar tu pride do večjih razlik med otroci. Nekateri bodo spali ponoči 14 ur v kosu in čez dan zelo malo, drugi bodo imeli še vedno daljše dnevne počitke.

Dojenček od 6-12 mesecev
Približno pri 10 mesecih se dojenček začne sam postavljati na noge in to najraje počne prav v postelji. To lahko privede do težjega uspavanja, saj nikakor ne more biti pri miru. Spanec še zmeraj zajema večino dneva, vsaj nekje 14 ur. Nočna zbujanja se zreducirajo, saj načeloma ob uvedbi goste hrane otrok zdrži tudi daljša obdobja brez hrane.

Kategorija:   dojenček, Razvoj dojenčka
Naslednji prispevek

Prvi pregled pri pediatru

3 decembra, 2018 0