Wednesday, February 28, 2024

NIFTY je samoplačniški predrojstveni test, ki se ga opravi v zgodnji nosečnosti.


Gre za visoko zanesljiv, najbolj kvaliteten test za ugotavljanje kromosomskih nepravilnosti plodu na svetu. Ker je popolnoma varen in se opravi le z odvzemom krvi nosečnice, mu zaupajo tako ginekologi kot tudi bodoči starši. Po svetu je bilo opravljenih že skoraj 4.000.000 NIFTY testov, nosečnice pa poročajo, da so zadovoljne tako z enostavnim postopkom, kot tudi s hitrostjo rezultatov, katere so prejele v samo nekaj dneh.

NIFTY je najboljši predrojstveni test na tržišču, saj testira največje možno število vseh kromosomskih bolezni. Z njim boste z več kot 99% natančnostjo izvedeli informacijo o zdravju svojega otroka, NIFTY test pa vam bo, v kolikor boste to želeli, z visoko zanesljivostjo razkril tudi spol otroka.

Na voljo so trije različni paketi NIFTY testa; imenujejo se NIFTY Basic, NIFTY Standard in NIFTY Plus.

Paketi se razlikujejo po številu testiranih nepravilnosti. NIFTY Basic testira tri najpogostejše kromosomske bolezni, to so Downov, Edwardsov in Patauov sindrom, NIFTY Standard zraven naštetega testira še anevploidije spolnih kromosomov, NIFTY Plus, znan kot najkompletnejši test na svetu pa testira še dodatne trisomije in še 60 delecij in duplikacij (točno za katere bolezni gre, je napisano na NIFTY spletni strani www.niftytest.si).

Glede na število testiranih nepravilnosti pa se razlikujejo tudi cene NIFTY testa. Kljub najmodernejši tehnologiji in naprednim bioinformatskim logaritmom, ki so potrebni za analizo krvi, se je cena NIFTY testa v zadnjih letih znižala za več sto eurov.

Za NIFTY Basic boste sedaj odšteli le 350eur, za NIFTY Standard 390eur in za NIFTY Plus 590eur.

Analizira se materino kri, v kateri v času nosečnosti kroži tudi otrokova DNK. S tehnologijo genskega sekvenciranja je možnost zaznati  kromosomske nepravilnosti plodu; če je prisotna abnormalnost, se pri preštevanju določenega kromosoma zazna majhen presežek ali primanjkljaj. Analizo krvi so do letošnjega leta delali izven Evrope, od januarja 2019 pa se analiza opravlja v visoko tehnološko opremljenem laboratoriju v Zagrebu. Bodočim mamicam to zagotovo predstavlja prednost, saj se z bližino laboratorija zmanjša čas čakanja na rezultate – le ti so namreč na voljo v le 6-8 dneh od odvzema krvi.

Če obiščete spletno stran www.niftytest.si si boste lahko ogledali tudi videoposnetek, na katerem je prikazan postopek NIFTY testa ter si ogledali, v katerih ginekoloških ambulantah in klinikah po Sloveniji je NIFTY možno opraviti.