Sunday, May 26, 2024

Verjeli ali ne nekateri deli našega telesa so stari zgolj nekaj dni, ali mesecev. Razlog tiči v regeneraciji naših organov.


Jetra, starost 4 mesece.
So organ znan po neverjetni zmožnosti obnove in rasti. Seveda se gre »zahvaliti« bogatim zalogam krvi, kar pomeni, da jetra neprestano obnavljajo svojo glavno presnovno funkcijo detoksikacijo organizma. Ljudem, ki so jim operativno odstranili 70% jeter, se 90% tega organa regenerira v samo dveh mesecih.

Srce, starost dvajset let
Še do nedavnega se je verjelo, da se srčne celice ne obnavljajo. Nove raziskave so kljub vsemu dokazale, da se srce bogato z matičnimi celicami nenehno pomlajuje. Če vzamemo povprečno življenjsko starost 80 let, se v tem času srčne celice obnovijo tri do štirikrat.

Lasje, starost tri do šest let
Starost las je odvisna od njene dolžine, v povprečju lasje zrastejo centimeter v enem mesecu. Ženski lasje zdržijo šest let, moški največ tri. Obrvi in trepalnice se obnavljajo vsakih šest do osem tednov, puljenje obrvi moti ciklus njihovega obnavljanja in preprečuje njihovo rast.

Nohti, starost šest do deset mesecev
Nohti na rokah v povprečju zrastejo 3,4mm mesečno oz. dvakrat hitreje kot nožni. Noht prstov na nogah preraste v desetih mesecih, na prstih rok v šestih mesecih. Razlog temu je, da imajo prsti na rokah večjo zalogo in boljšo cirkulacijo krvi.

Oči, starost enaka dejanski starosti
Eden redkih organov, ki se sploh ne obnavlja so oči! Obnavlja se samo očesna roženica. V primeru, da se poškoduje se roženica zaradi gladke površine obnovi zelo hitro (24 ur). Očesna leča s časom izgublja na elastičnosti, kar opazimo z našim staranjem. Za branje moramo vse pogosteje uporabiti očala.

Črevesje, starost dva do tri dni
Črevesje je prekrito s celicami, ki jih poznamo pod imenom črevesne resice, ki omogoča popolno absorbiranje nutrientov preko črevesne sluznice. Resice se, zaradi kontinuiranega izpostavljanja kemikalijam, obnavljajo vsake dva do tri dni.

Možgani, starost enaka dejanski starosti
Večina prirojenih celic, ki trajajo vse življenje se nahaja v možganih. Rodimo se z vsemi možganskimi celicami, ki jih je pri človeku okoli 100 milijard (celotno človeško telo sestavlja približno 100 bilijonov celic), večino celic pa se s starostjo ne regenerira. Možgani izgubljajo celice, kar je glavi vzrok za pojav demence in prav zaradi tega so poškodbe glave tako življenjsko nevarne. Obstajata pa dva področja možganov, ki se kljub vsemu regenerirata: olfaktorni bulbus, ki opravlja z našim vonjem in okusom, ter hipokampus, ki je zadolžen za učenje.

Preberite še:

Gilbertov sindrom
Himerizem
Avtizem
Psevdocieza
Materino znamenje (nevus)
Bradavice
Spolne bolezni

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Ženske pri 40-tih najbolj vroče

13 junija, 2012 0