Wednesday, June 19, 2024

Redne uporabnice portala dobro veste, da niti nisem nek hud zagovornik antibiotičnega zdravljenja in sem mnenja, da so  vsaj v 80% primerov otroških obolenj povsem nepotrebni, vendar včasih brez njih enostavno ne gre. Osebno me seveda zmoti, da so prodajalci koloidnega srebra nepoučeni o samem izdelku, ki ga promovirajo in prodajajo, obenem pa so strašni poznavalci antibiotičnega zdravljenja. Govorijo o neki teoriji zarote farmacevtske industrije, kot da njihov izdelek raste na drevesu ali gozdni jasi, res pa je, da ga z ustrezno opremo doma izdelamo veliko lažje kot antibiotik.


Srebro je strup!

Srebro, v kateri koli obliki, podobno kot svinec in arzen spada v kategorijo težkih kovin, torej snovi, ki jih človeški organizem ni sposoben presnoviti. Srebro ostaja v telesu, kopiči se predvsem v ledvicah, nevronih in jetrih. Njegovo antibiotično delovanje izhaja predvsem iz dejstva, da deluje kot neselektiven toksičen biocid.

Znano je in to morajo priznati tudi zagovorniki, da dolgotrajna uporaba koloidnega srebra lahko povzroča odlaganje srebrove soli v drugem sloju kože – usnjici, ki človeško kožo spremeni v pepelnato sive barve. Motnja se imenuje argiroza – argirija in je trajna. Kot sem že zapisal, se srebro kopiči v notranjih organih. Konstantno izpostavljene celice pa imunskemu sistemu onemogočajo običajne imunske procese v telesu.

Foto: Paul Karason – Blueman (Sam Bainbridge’s google)

Ko sem brskal po brošurah proizvajalcev in prodajalcev sem celo zasledil podatek, da je koloidno srebro nujno potrebno hranilo, kar pa seveda ne drži. Človeški organizem ne potrebuje srebra, v nekaterih primerih ga uporabljamo zgolj za celjenje lažjih kožnih opeklin (srebrov sulfadiazin). Kot zanimivost naj povem, da so zaradi zavajanja pacientov (trdili so namreč, da koloidno srebro zdravi več kot 650 bolezni) v ZDA že zaprli enega izmed proizvajalcev koloidnega srebra, kar pa je še bolj zanimivo, zdaj to podjetje izdeluje in trži izdelke narejene iz Aloe Vere in nekaterih morskih alg. Vse za zaslužek!

Srebro je zgodovinski antibiotik

Drži, vendar je potrebno poudariti, da so srebro za uničevanje mikrobov v telesu uporabljali zgolj zato, ker niso imeli druge izbire. V tistem času še niso poznali antibiotikov, niti niso v popolnosti obvladali zeliščarstva in čebelarstva. Prav tako še niso vedeli, da je vitamin C pomemben gradnik imunskega sistema in najpomembnejši antioksidant v telesu. Zdravje večine ljudi je bilo ogroženo prav zaradi pomanjkanja vitamina C. Tu pa nastopijo kapljice srebra. Kapljice srebrovega nitrata so se npr. uporabljale za zdravljenje konjuktivitisa pri novorojenčkih.

S pojavom antibiotikov in biokemičnih antiseptikov se je srebro počasi umaknilo iz lekarniških polic, na popularnosti pa je spet pričelo pridobivati na začetku 21. stoletja.

In zakaj se koloidno srebro sploh lahko prodaja? Proizvajalci so izkoristili luknjo v zakonu in povsem po resnici trdijo, da je koloidno srebro obstajalo že pred ustanovitvijo FDA – Food and Drug Administration (Agencija za nadzor hrane in zdravil).

Srebro ne sodeluje pri biokemičnih procesih v telesu

Srebro ne sodeluje pri nobenem od znanih fizioloških procesov v človeškem telesu. Obravnavamo ga kot toksično kovino, ki jo iz telesa poskuša kelatirati in odstraniti beljakovina imenovana metalotionein. Postopek odstranjevanja ponavadi presnovo preobremeni, kar vodi v že omenjeno argirozo. Srebro ima afiniteto do celičnih membran, vključno z živčnimi celicami, kjer se odlaga srebrov sulfit. Sledi tipičen vzorec zastrupitve s težkimi kovinami.

Ampak prodajalci trdijo, da je njihov produkt varen!

Prodajalci trdijo, da je njihovo koloidno srebro drugačno in bolj varno. Vsako uživanje srebra na celični mehanizem deluje povsem enako. Ni pomembno ali ga zaužijete kot tekočino, v prahu ali v kombinaciji s proteini. Človeško telo ga obravnava povsem na enak način – kot tujek oz. strupeno kovino. Biokemični procesi odstranjevanja so v vseh primerih enaki.

Srebro povzroča disfunkcionalnost imunskega sistema

Ko imunski sistem in sistem zadolžen za razstrupljanje naletita na tujek, oz. ne-presnovno ali ametabolično kovino kot je srebro, v žargonu lahko rečemo, da prestavita nekaj prestav višje, ter tujek poskušata odstraniti iz organizma. Sproži se delovanje vodotopnega antioksidanta glutationa, ki ima močno vlogo pri razstrupljanju telesa in ključno vlogo pri delovanju, ter podpori imunskega sistema. V primeru primarnih kroničnih obolenj npr. hepatitisa, detoksikacija srebra oz. njegovi prosti radikali, porabi večino glutationa, kar sproži napredovanje primarne bolezni. V tem primeru se zvišajo vrednosti ALT in AST (aspartat transaminaze – alanin transaminozna vrednost ali aspartat aminotrasferozna – alanin aminotransferozna encimska vrednost) kar kaže na napredovanje bolezni.

Srebro je odveč

Pa bom nekoliko bolj konstruktiven. Tudi, če bi bilo jemanje srebra varno je povsem nepotrebno. Vitamin C in druga hranila, ki krepijo imunski sistem so dovolj dobra preventiva v boju pred večino bakterijskih, virusnih in glivičnih napadov. Vsakodnevno uživanje hrane bogate z vitaminom C skrajša potek in težo bolezni, ljudje z višjo vsebnost vitamina C v organizmu redkeje staknejo bakterijsko ali virusno okužbo. Za zdravljenje zelo virulentnih bolezni obstajajo varni naravni antibiotiki in antimikotiki, ki so veliko močnejši in učinkovitejši, ter za uživanje manj nevarni kot koloidno srebro.

Andrographis paniculata, resveratrol, izvleček zelenega čaja, ekstrakt kurkume, olje origana, izvleček oljčnih listov in propolis so odlična alternativa sintetičnim antibiotikom. Ekstrakt zelenega čaja, ekstrakt kurkume in propolis sprožajo močne selektivne receptorje, ki ob kemoterapiji maligne celice prisilijo k samouničenju, obenem pa imajo močno protivnetno delovanje. Olje origana in izvleček oljčnih listov sta učinkovita pri uničevanju patogenih bakterij, virusov, glivic in praživali, kot je npr. malarija, ki jo povzročajo nekatere oblike zajedavskih praživali. Kot dodatek pomagata tudi pri podaljševanju življenja pacientov z AIDS-om.

Srebro je za izdelovanje nakita, čeprav mora biti za uhane in piercinge na mestu preboda premazan z nerjavečo kovino. Srebro se nikakor ne bi smelo prodajati kot prehransko dopolnilo, ali v našem primeru celo kot zdravilo. Vem, da bom ob tem članku ponovno v zobeh, namenoma bom zapisal fanatikov, ki zagovarjajo uporabo koloidnega srebra v zdravstvene namene. Namen članka je zgolj predstavitev argumentiranih dejstev. Mogoče se sedaj ne boste pustili tako lahko pretentati. In še:

NOSEČNICE, roke stran od koloidnega srebra!

Reference:

 

Cutis Nov. 66(5): 373-4 The onset of argyria following the use of dietary supplements containing colloidal silver protein is presented

Dietl HW, Anzil AP, Mehraein P., Brain involvement in generalized argyria,  Clinical Neuropathology 1984 Jan-Feb;3(1):32-6

Evropska komisija za zdravje in varstvo potrošnikov: Mnenje o toksikoloških podatkih o Barvilih za zdravila: E174 srebrna, stran 6 do 8 – toksični učinki srebra so razdeljeni na akutno in kronično delovanje. Izzove pljučni edem, krvavitve in nekrozo kostnega mozga, jeter in ledvic. Ponavljajoče izpostavljenost koloidnemu srebru povzroča argirozo, še posebej na soncu pepelnato sivo obarvanost kože. Vpliva na inducirano stimulacijo melanocitov, ki vodijo do povečane proizvodnje melanina. Povzroča tudi nevrološke motnje, hipozmijo, hipogevzijo in vrtoglavico.

FTC Crackdwn on Sea Silver USA: Wadhera A and Max Fung M, Systemic argyria associated with ingestion of colloidal silver; Dermatology Online Journal 2005; 11

Westhofen M, Schafer H., Generalized argyrosis in man: neurotological, ultrastructural and X-ray microanalytical findings

Foto: readynutrition

P..S. Koloidno sredbro uporablja tudi farmacija v raznih kremah za celjenje ran. Kot tak je primeren za zunanjo uporabo, nikakor pa ne za uživanje. Koloidno srebro kot prehransko dopolnilo v EU ni dovoljeno.

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Kako po prevari ponovno steči zaupanje?

26 novembra, 2014 0