Monday, June 17, 2024

Koloidno srebro se trži in prodaja kot naravno zdravilo, vendar prodajalci zlorabljajo besedo naravno saj koloidnega srebra ni na seznamu zdravil in postopkov Nacionalnega centra za komplementarno in alternativno medicino NCCAM. Gre za čisto zavajanje in izkoriščanje naivnosti kupca, kaj pa si o koloidne srebru misli omenjena organizacija, ki predstavlja avtoriteto v smernicah alternativnega zdravljenja, pa si lahko preberete tukaj. Naše stališče smo že zapisali in ga, dokler resne klinične in znanstvene raziskave ne dokažejo nasprotno, kljub pritiskom ne bomo spreminjali.


Koloidno srebro ostaja kot terapevtsko sredstvo v mazilih, ter homeopatskih pripravkih.

Ogromno spletnih oglasov propagira in prodaja koloidno srebro proizvedeno doma. Ti posamezni domači proizvajalci ne morejo oceniti moči in čistosti svojega izdelka. V modernem svetu poznamo veliko varnejših in učinkovitejših izdelkov kot je koloidno srebro.

Kljub prepovedi peroralnega uživanja in to kljub pomislekom o varnosti in učinkovitosti, pa ljudje še vedno posegajo po njem, ter ga uporabljajo za zdravljenje širokega spektra bolezni: tuberkuloza, kuga, pljučnica, gonoreja, sifilis, škrlatinko, želodčne razjede, HIV, herpes, bradavice…

Uporablja se tudi za zdravljenje bolezni pljuč vključno z emfizmom in bronhitisom, kožnih bolezni vključno z atopijskim dermatitisom in psoriazo, vnetje prostate, debelega črevesa, nosu, želodca, slepiča, sinusov…

Nekateri ga celo uporabljajo za zdravljenje raka, diabetesa, artritisa, lupusa, sindroma kronične utrujenosti, levkemije, senenega nahoda in drugih alergij, ter bolezni dlesni.

Koloidno srebro se na kožo neposredno nanese v primeru aken, opeklin, vnetja oči, glivičnih okužb, žrela, okužb kože in okužb s stafilokoki.

Kako deluje?

V teoriji koloidno srebro deluje tako, da nekatere bakterije veže na proteine, ki jih potem uniči. Ni res da deluje zgolj na vsiljivca, vpliva tudi na vse ostale biokemične procese v organizmu.

Raziskave so pokazale, da je v resnici zelo malo dokazov o pozitivnih učinkih delovanja koloidnega srebra v naslednjih primerih:

 • Pri vnetju ušes
 • Emfizmu
 • Bronhitisu
 • Glivičnih okužbah
 • Lymski boreliozi
 • Sinusnih okužbah
 • Razjedah na želodcu
 • Sindromu kronične utrujenosti
 • HIV – u
 • Tuberkulozi
 • Zastrupitvi s hrano
 • Bolezni dlesni
 • Gastrointestinalnih okužbah
 • Ne preprečuje gripe in prehlada

Koloidno srebro v nosečnosti

Promotorji koloidnega srebra podpirajo uporabo koloidnega srebra tudi v nosečnosti. Pravijo, da je pomembno za rast in zdravje ploda, kot tudi pomoč pri porodu in okrevanju po porodu. LAŽ!!! Že vsi nekoliko bolj resni proizvajalci in prodajalci njegove uporabe v nosečnosti in pri otrocih ne priporočajo.

Koloidno srebro ni dovolj varno za uporabo. Srebro se deponira v vitalnih organih koži, jetrih, vranici, ledvicah, mišicah in možganih, še posebej rad se veže na nevronske celice. Prvi negativni stranski učinki se najprej pojavijo na dlesnih, ter v spremembi tena kože. Srebro lahko stimulira proizvodnjo melanina, ki ob izpostavljenosti soncu razbarva kožo.

Peroralno uživanje, nanašanje na kožo in intravenozno apliciranje koloidnega srebra v nosečnosti NI VARNO. Povečana vsebnost srebra v organizmu nosečnice pri plodu vodi do abnormalnega razvoja ušes, obraza in vratu. Dolgoletna izpostavljenost vodi v stanje imenovano argirija, ki se kaže v sivo-modri obarvanosti kože. Srebro se kopiči v vitalnih organih, kjer lahko povzroči resne okvare. Nanodelci srebra lahko penetrirajo v jedrne kisline, ter povzročijo poškodbe genoma.

Interakcije z drugimi zdravili

V kolikor ste uporabnica koloidnega srebra, ga ne mešajte z naslednjimi živili.

 • Antibiotiki (kinolonski antibiotiki)

Koloidno srebro vpliva na absorpcijo antibiotikov, ter zmanjša njihovo učinkovitost (enoksacinom, naproksen)

 • Antibiotiki – tetraciklini

Koloidno srebro zmanjša učinkovitost tetraciklinov. V izogib interakciji koloidno srebro, če že ne morete brez njega, zaužijte dve uri pred, ali štiri ure po zaužitju antibiotikov.

 • Levotiroksin – koloidno srebro zmanjšuje učinkovitost zdravila za zdravljenje hipotiroze.
 • Penicilamin – se uporablja za zdravljenje Wilsonove bolezni in revmatoidnega artritisa. V kombinaciji s koloidnim srebrom se njegova učinkovitost zmanjša.

Odmerki

Ustrezen odmerek koloidnega srebra je odvisen od več dejavnikov: starosti, splošnega zdravstvenega stanja, starosti… Kljub nasprotnemu mnenju pa še vedno ni dovolj znanstvenih informacij o razponu ustreznega odmerka. Imejte v mislih, da sta samodiagnostika in samozdravljenje včasih povsem odveč. V primeru uporabe KS obvestite zdravnika, v nosečnosti pa vašega ginekologa.

Opombe:

Informacije so namenjene splošni informiranosti in ne nadomeščajo zdravnika ali druge usposobljene osebe. Dejstva v članku temeljijo na znanstvenih dokazih in niso plod neposrednega komercialnega vpliva.

Reference:

http://www.mayoclinic.org/healthy-living/consumer-health/expert-answers/colloidal-silver/faq-20058061
http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/PhonyAds/silverad.html
http://nccam.nih.gov/health/silver
http://www.info-archive.com/colsil%20silvertox.htm
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273230013001864
http://www.raysahelian.com/colloidalsilver.html
http://arstechnica.com/science/2010/05/colloidal-silver-a-panacea-or-toxin/
http://www.lymeneteurope.org/info/real-concerns-about-colloidal-silver
http://www.livestrong.com/article/117764-dangers-colloidal-silver/
http://www.news-medical.net/news/2007/07/24/27962.aspx
https://www.rnzcgp.org.nz/assets/documents/Publications/JPHC/September-2012/JPHCPotionPoisonSeptember2012.pdf
http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/altbelief.html

Foto: shutterstock

Naslednji prispevek

Indukcija poroda in optimalen odmerek oksitocina

8 januarja, 2015 0