Thursday, May 30, 2024

Z raziskavo so potrdili, da moški, ki imajo raznovrstnejšo sestavo kožnih bakterij niso tako privlačni afriškim komarjem, kot moški, katerih sestava kožnih bakterij je sorodna.


Raziskavo, ki je potrdila privlačnost nekaterih bakterij, so objavili v medicinski reviji PLoS One.

Vonj kože privlači komarje, kožne bakterije pa imajo ključno vlogo pri proizvodnji teh vonjev, vključno z vonjem znoja, ki ga človeški nos ne bi mogel odkriti, pravi vodja raziskave Niels Verhulst iz univerze Wageningen na Nizozemskem.

Verhulst je iz stopal 48 moških zbral vzorce vonja, ki jih je nato ‘ponudil’ komarjem. Devet od njih je bilo komarjem zelo privlačnih, za sedem od njih se ni zmenil nihče od komarjev.

Devet komarjem najbolj privlačnih vonjev je vsebovalo širok izbor kožnih bakterij.

Znanstveniki so potrdili, da vrste bakterij kot so leptotrihija ali stafilokoki komarje še posebej privlačijo, najmanj privlačne pa so bakterije psevdomonasa.

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila, da je malarija samo v letu 2010 odnesla 655.000 v glavnem otroških življenj v Afriki.

Kožne bakterije bi lahko služile kot del obrambnega mehanizma organizma, zato so odpirajo vrata novim oblikam zaščite pred širjenjem te smrtonosne bolezni.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Najstnice precenjujejo cepljenje proti HPV virusu

13 junija, 2012 0