Friday, September 29, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Cepljenje proti omenjenem virusu naj bi sicer še v tem mesecu v Sloveniji postalo dostopno vsem samoplačnikom, odločitev komendskih svetnikov, da za cepljenje namenijo občinski denar, pa je prva v Sloveniji.


Brezplačno cepljenje za 50 osnovnošolk

Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Komende Majda Ravnikar, z zagotovljenimi sredstvi v občinskem proračunu staršem deklet v osmem in devetem razredu osnovne šole v Komendi omogočajo brezplačno cepljenje proti virusu, ki povzroča raka na materničnem vratu, ki je za rakom dojk druga najpogostejša oblika raka med Slovenkami. V občini Komenda je deklet v tej starosti okrog 50. Njim in njihovim staršem bodo v torek na okrogli mizi pojasnili vse o virusu, bolezni in novem cepivu.

Na občini se trudijo vsem zagotoviti enake možnosti

Ravnikarjeva pa pričakuje, da se bo za brezplačno cepljenje, ki naj bi potekalo še konec tega leta oziroma v začetku prihodnjega, odločilo vsaj 40 deklet oziroma njihovih staršev. Na občini se trudijo na področju družbenih dejavnosti in otrok zagotoviti vsem, tudi tistim iz revnejših družin, enake možnosti, je pojasnila Ravnikarjeva.

Kasneje obstaja možnost, da bi cepljenje omogočili tudi drugim

Ker je cepivo precej drago, so se v občini Komenda odločili, da bodo naprej zagotovili možnost cepljenja dekletom, ki bodo prihodnje leto šla v srednjo šolo in tako zapustila občino. Kasneje obstaja možnost, da bi cepljenje omogočili tudi drugim. V roku petih ali sedmih let pa naj to cepljenje sicer ne bi bilo več samoplačniško in naj bi ga krila zdravstvena blagajna oziroma zdravstveno zavarovanje, je pojasnila Ravnikarjeva.

Dodatni dejavniki tveganja

Kot je znano, raka na materničnem vratu povzroča človeški virus papiloma (HPV), dodatni dejavniki tveganja pa so zgodnji spolni odnosi, pogosto menjavanje spolnih partnerjev, kajenje, alkohol in stres. Okužba z omenjenim virusom, ki se najhitreje prenaša pri spolnih odnosih s kože na kožo, je zelo pogosta, saj se več kot polovica spolno aktivnih žensk vsaj enkrat v življenju okuži z njim, vendar v večini primerov okužba v največ dveh letih izzveni.

V Sloveniji letno za rakom na materničnem vratu zboli okrog 200 žensk

Pri približno desetih odstotkih okuženih z virusom pa preide v dolgotrajno okužbo, ki lahko nato v desetih do 15 letih vodi do razvoja rakavih celic. Tako v Sloveniji letno za rakom na materničnem vratu zboli okrog 200 žensk, od katerih jih kar četrtina umre, medtem ko v svetu za omenjeno obliko raka vsako leto umre okrog 300.000 žensk. Najpogosteje ta oblika raka prizadene zlasti ženske med 35. in 55. letom starosti, redki pa niso niti primeri obolelih 20- ali 25-letnic.

Cepivo, ki so ga razvili minulo leto in ga med drugim v ZDA, Avstraliji, Kanadi in tudi Avstriji, Nemčiji ter Franciji že uporabljajo, naj bi zmanjšal zgodnjo obolelost za rakom materničnega vratu. Cepivo deluje na dva virusa, ki ju povezujejo s tem rakom, in naj bi ženske vsaj za nekaj časa varovalo pred izbruhom bolezni. Namenjen pa je zlasti mladostnikom od devetega leta starosti in ženskam do 26. leta. Pri tem velja, da je najboljši čas za cepljenje pred prvim spolnim odnosom.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Hujšajte brez lakote

13 junija, 2012 0