Monday, April 22, 2024

Vse več žensk in moških si depilira vsaj en predel telesa, kar še posebej velja za poletje. Depilacija najpogosteje zajame predele na obrazu, noge, roke in pazduhe. Večina depilacijskih metod je nenevarnih, vendar nevarnost okužb in zapletov vseeno obstaja.


Najbolj pogosti in znan načini depilacije so: britje, puljenje s pinceto, elektroliza, depilacija s toplim voskom, depilacija s kremami in laserska depilacija. Za preprečevanje infekcij in komplikaciji po depilaciji, sta najpomembnejši higiena in izogibanje sestavin, ki vsebujejo alergene.

Britje izvajajte s čisto, razkuženo in ostro britvico. V nasprotnem primeru lahko pride do iritacije kože in ureznin, zato previdnost ne bo odveč. Vsekakor pa morate imeti in uporabljati svojo britvico.

Puljenje dlačic s pinceto ni preveč boleče, je pa zamudno in počasno. Verjetnost draženja kože je majhna, vendar se vseeno priporoča, da ima vsak družinski član svojo pinceto, ki jo po uporabi razkuži.

Elektroliza se izvaja s pomočjo elektrod in električnih impulzov, vendar je metoda zelo počasna (dlaka za dlako). Tudi ta metoda, še posebej v primeru ko jo izvaja neusposobljena oseba, lahko izzove draženje kože.

Vosek lahko izzove rdečico in alergijske reakcije. Obstaja tudi verjetnost opeklin, še posebej, če postopek izvaja neizkušena in nestrokovna oseba.

Depilacijska krema odstranjuje dlake s pomočjo kemijske reakcije, kar pomeni velika verjetnost razdražene kože. Priporoča se preizkus na manjši površini kože, šele v primeru ne-reakcije pristopite k depilaciji.

Lasersko depilacijo naj izvajajo izključno strokovne osebe. Nestrokoven postopke lahko izzove rdečico in razdraženo kožo, obstaja celo verjetnost trajnih brazgotinic.
 

Kategorija:   Depilacija, Novice
Naslednji prispevek

Zgodaj v zakon, hitrejša ločitev?

13 junija, 2012 0