Wednesday, April 24, 2024

Izumili smo penicilin, space shuttle, računalnike, umetna srca, klonirali smo živa bitja in ustvarili številna čudesa za katera se je še pred nekaj desetletji menilo, da so popolnoma nemogoča. Ali je človeški inteligenci in odkrivanju novih odkritij samo nebo meja? Ne, trdijo znanstveniki in pravijo, da smo dosegli svojo maksimalno intelektualno kapaciteto.


Znanstveniki iz Cambridgea pravijo, da v kolikor želimo postati še pametnejši, bi morali človeški možgani prejeti še več dodatne energije in kisika, ki pa je naše telo enostavno ni v stanju dostaviti.

Raziskovalci so natančno preučili strukturo možganov in način s katerim možganske celice porabljajo energijo. Tudi v primeru, da najdemo umeten način kako v možgane dostaviti več energije in kisika, možgani zaradi strukture vlaken niso zgrajeni za večji pretok informacij.

Profesor psihiatrije Ed Bullmore je preučeval učinkovitost s katero različni deli možganov komunicirajo med seboj. Zaključil je, da impulzi potujejo hitreje pri inteligentnejših ljudeh.

»V preteklosti smo ljudje pogosto govorili, da je to in to nemogoče narediti, vendar se je na koncu pokazalo, da temu ni tako. Prav zaradi tega ne moremo v popolnosti trditi, da nikoli ne bomo pametnejši kot smo. Trenutna spoznanja pa kažejo, da ne obstaja nikakršnih indicev za evolucijsko povečanje delovanja možganov in da smo najbrž dosegli svoj maksimum,« zaključuje profesor.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice