Thursday, July 18, 2024

Z rojstvom otroka se marsikaj spremeni. Malo bitje, ki nenehno nekaj potrebuje, pa tudi sam porod z vsem, kar prinese s seboj, močno vplivata tudi na intimnost med partnerjema. Novopečeni starši navadno potrebujejo več tednov, včasih tudi več mesecev, da obnovijo spolno življenje. In ko se to vrne na stari tir, je treba nemudoma poskrbeti tudi za varno kontracepcijo. Ovulacija se namreč, če mamica ne doji, začne že 45 dni po porodu. Zato se nikakor ne gre zanašati, da je obdobje tik po porodu varno. Prav tako je treba poudariti, da tudi če mamica otroka izključno doji, to ne pomeni zanesljive zaščite pred neželeno nosečnostjo.
 


S spolnimi odnosi raje počakajte


Čeprav splošno veljavnih pravil ni, saj je vse odvisno od vsake posameznice, ginekologi priporočajo, naj bi s spolnimi odnosi počakali vsaj 4–6 tednov po porodu. Razlogov za to je več: velika količina hormona prolaktina zmanjšuje poželenje, ker zmanjšana vlažnost vagine po porodu in morebitna rana po epiziotomiji lahko med odnosom povzročata bolečino. Seveda pa je treba še enkrat poudariti, da so vse to subjektivni dejavniki, zato splošno veljavnega pravila na tem področju ni. Če partnerja čutita poželenje in če se je maternica že stabilizirala, lahko s spolnostjo mirno začneta že prej. Če novopečena mamica ne doji, se ritem hranjenja – tudi ponoči – vzpostavi veliko hitreje, kar lahko pripomore k temu, da se tudi spolno življenje partnerjev hitreje vrne na ustaljene tire.
 

Nemudoma poskrbeti za ”pregrado”

 
Mamice, ki ne dojijo, so pri izbiri kontracepcijskih sredstev veliko bolj svobodne. Priporočljivo je le, da z izbiro hormonske kontracepcije z estrogeni počakajo vsaj 40–60 dni. V prvih treh tednih po porodu se namreč kri hitreje strjuje in tovrstna hormonska sredstva za preprečevanje nosečnosti bi lahko povečala možnost tromboze.

Izbiro številka ena torej takoj po porodu nedvomno pomeni kondom. Če je prekrit z lubrikantom, lahko olajša spolne odnose, saj so ti zaradi suhe nožnice po porodu lahko boleči.
 

Novosti za doječe mamice

Mamice imajo ne glede na to, ali dojijo ali ne, na voljo kar nekaj možnosti za preprečevanje nosečnosti. Med drugim so to nove progesteronske maternične spirale. Njihova vstavitev je v glavnem mogoča že 40 dni po porodu, če se je maternica vrnila v svoje prvotno stanje. Malce drugače pa je s hormonsko kontracepcijo. Slednjo lahko uporabljajo tudi doječe mamice, le da zanje veljajo nekatere omejitve. Vsaj v prvih šestih mesecih se odsvetuje vsakršna kombinirana hormonska zaščita, pa naj gre za klasično pilulo, maternični obroček ali obliž, ki vsi po vrsti vsebujejo estrogen in progesteron. Estrogen ima namreč lahko negativni učinek na količino in kakovost mleka. Kot pravijo strokovnjaki, hormoni prehajajo v mleko ter lahko vplivajo na rast otroka in njegov spolni razvoj. Poleg tega pa je dokazano tudi, da zmanjšujejo proizvodnjo mleka in trajanje dojenja.
 

”Mini” tabletka

Ko se 6 do 8 tednov po porodu izločanje mleka stabilizira, je odprta pot tudi za tabletko z manjšo vsebnostjo hormonov. Ta vsebuje samo progesteron. Ugotovljeno je, da v mleko pride zelo majhna količina tega hormona, ki zato ne vpliva ne na kakovost mleka ne na količino in posledično tudi na dojenčka ne. Ugotovili so tudi, da se med dojenjem precej zmanjša tudi siceršnji precej nadležen stranski učinek tabletke (neredne krvavitve, zaradi katerih ni preveč priljubljena).
 

Za bolj sproščeno spolno življenje

Novosti med sodobnimi hormonskimi kontracepcijskimi sredstvi sta tudi obliž in vaginalni prstan; uporabljajo ju lahko tiste mamice, ki ne dojijo več in se ne želijo vsak dan obremenjevati z jemanjem tabletke. Gre za nalepko, ki jo ženska za teden dni nalepi na kožo trebuha ali zadnjice, nato pa jo zamenja z novo. V četrtem tednu obliža ne zamenja in dobi mesečno perilo. Vaginalni prstan ostane v nožnici tri tedne, nato pa ga ženska iz nje odstrani in dobi mesečno perilo. Tako v prvem kot v drugem primeru se sproščata hormona, ki delujeta kontracepcijsko.

Članek objavljen v reviji Otrok in družina

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Keglove vaje

13 junija, 2012 0