Wednesday, May 29, 2024

 


Res je, da dojenje zaradi zaviranja izločanja hormonov estrogenov zmanjšuje plodnost. Prav tako je res, da dojilje še nekaj mesecev po porodu ne dobijo menstruacije, nekatere celo celotno obdobje dojenja, vendar se dojenje kljub temu ne uvršča med zanesljivo zaščito pred nezaželeno nosečnostjo. Če ne želite zanositi, morate tudi v obdobju dojenja uporabljati neko obliko kontracepcije.
 

Kontracepcija, ki je na voljo

Na način uporabe kontracepcije po porodu vplivajo številni dejavniki: porod, nepravilni cikli in spremembe premera vagine lahko vplivajo na spremenjeno kontracepcijsko metodo.

Eden od ciljev ginekološkega pregleda po porodu (navadno šest tednov po rojstvu otroka) je pogovor o možnostih kontracepcije.

Če ste pred nosečnostjo uporabljali diafragmo in želite s to metodo kontracepcije nadaljevati, zagotovo tega ne boste dosegle z diafragmo enake velikosti. Številne ženske po porodu potrebujejo nekoliko večjo diafragmo. Na ginekološki pregled torej prinesite diafragmo, ki ste jo uporabljale pred porodom, ginekolog pa bo preveril njeno prilagajanje na notranje vaginalne stene.

Četudi je popularnost materničnega vložka (obroček, spirala) zaradi nezaželenih učinkov nekoliko padla, številni zdravniki svetujejo ponovno aplikacijo obročka ženskam, ki so ga uporabljale pred porodom. V kolikor se obroček vstavi pred involuacijo maternice lahko pride do njegovega izpadanja.

 

Hormonska kontracepcija

Postavlja se vprašanje ali so hormonske kontracepcijske tablete varne za uporabo pri doječih materah? Znano je, da jemanje kontracepcijskih tablet (najpogosteje kombinacija estrogenov in progesteronov) zmanjšuje laktacijo mleka v dojki pri 30% otročnic. Manjša laktacija je ponavadi začasna, ter ni glavni in ključni faktor proti jemanju tablet v času dojenja. Hormone preko dojenja prejema tudi vaš otrok, vendar naj bi novejše tablete vsebovale manjšo količino hormonov, ki nimajo vpliva na laktacijo, njihov kontracepcijski učinek pa je v primerjavi s predhodnimi generacijami hormonskih tablet, nekoliko nižji.

Če dojite in želite vseeno jemati kontracepcijske tablete se posvetujte z vašim zdravnikom. Če nimate zdravstvenih težav, ki povečujejo tveganja zapletov s hormonsko kontracepcijo, bodo številni zdravniki predpisali tablete.

Obstaja tudi nekaj naravnih načinov kontracepcije, ki pa so deloma odvisni od rednih menstrualnih ciklov. Tudi če ste pred porodom uporabljali to obliko kontracepcije, se morate v obdobju po porodu, glede na to da cikli nekaj mesecev ne bodo redni, vsaj za nekaj mesecev ozreti za drugim kontracepcijskim sredstvom. Če menstruacija izostane šest mesecev po porodu se posvetujte z vašim zdravnikom.

Preberite še:

Rektokela
Genitalna estetska kirurgija
Hormonska kontracepcija
Sterilizacija ob porodu
Kontracepcija današnjih dni
Dojenje kot kontracepcijska metoda?
Jutranja tabletka – nujna kontracepcija
Kdaj je verjetnost zanositve največja?
Kontracepcijske metode

Kategorija:   Kontracepcija
Naslednji prispevek

Migrena in kontracepcija

13 junija, 2012 0