Friday, February 23, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Kontracepcijska tabletka in hranila

By 0 614 Views

Pozor pri nalaganju na krožnik

Oralna kontracepcija ali "antibejbi tabletke" so namenjene za preprečevanje nosečnosti. Tabletka, sestavljena iz ženskih spolnih hormonov estrogena in progesterona, ob pravilnem jemanju deluje tako, da prepreči ovulacijo oziroma odpuščanje jajčeca iz jajčnikov.


Večja potreba po …

Hormoni uravnavajo številne presnovne funkcije v organizmu. Te mogočne kemične spojine pa vplivajo tudi na druge funkcije človeškega organizma. Spremembe, ki se dogajajo v telesu žensk, ki so jemale oralne kontracepcijske tablete, zaradi česar se jim je zvišala raven ženskih spolnih hormonov, zadevajo celotno zdravje in vplivajo tudi na hranilne potrebe.
Ko gre za prehrano in prehranske potrebe žensk, ki jemljejo oralne kontracepcijske tablete, pogosto zasledimo podatke o povečani potrebi po posameznih vitaminih in mineralih. Znanstveniki največkrat omenjajo vitamine B2 ter vitamina C in A, od mineralov pa železo, cink in baker. Večina raziskovalcev je primerjala ravni teh vitaminov in mineralov v krvi žensk, ki so jemale oralna kontracepcijska sredstva, in tistih, ki jih ne jemljejo. Kljub nekaterim zanimivim rezultatom je vendarle težko karkoli zatrdno zagotoviti, saj krvne analize niso vedno najobčutljivejše metode za določanje hranilnega statusa.

Uravnotežena prehrana

Čeprav ni dovolj dokazov, ki bi soglasno potrdili potrebo po dodatnem vnosu določenih vitaminov in mineralov za ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, znanstveniki opozarjajo, da se posamezne potrebe pomembno razlikujejo. Nekaj pa zagotovo drži, in sicer, da bi morale ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, uživati veliko sadja in zelenjave ter poskrbeti za splošno dobro uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini in minerali.

Generacije oralnih kontracepcijskih sredstev

Prvo generacijo oralnih kontracepcijskih sredstev so predstavili na začetku šestdesetih let minulega stoletja; te tabletke so vsebovale ženske spolne hormone estrogen ter dve vrsti progesteronov, linestrol in noretisteron. Ta tablete so krivili za povzročanje strjevanje krvi, ki lahko prispeva k infarktu ali srčni kapi

Drugo generacijo oralnih kontracepcijskih tablet so razvili prav zato, da bi zmanjšali to tveganje. Vsebovale so manj estrogena in drugačno vrsto progesterona, imenovanega levonorgestrel. Toda tudi te tablete so imele nekatere neželene stranske učinke, kot so akne, povišanje telesne mase in moteno ravnovesje holesterola.Tretja generacija oralnih kontracepcijskih tablet vsebuje različne vrste progesterona v nižjih odmerkih. Oralna kontracepcija z nizko ravnjo estrogena praviloma ne spreminja hranilnega statusa, tako kot tabletke iz prejšnjih dveh generacij, ki so vsebovale veliko več estrogena. Prej je veljalo splošno prepričanje, da imajo ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, znatno povišano potrebo po vitaminu B6, toda zdaj se zdi, da ni več (povsem) tako.

Vitamin B6

Nekatere študije so pokazale na motnje presnove vitamina B6 pri ženskah, ki jemljejo oralno kontracepcijo. Ta spoznanja so temeljila na krvnih analizah in na merjenju ravni vitamina B6 v urinu. Ženske, ki jemljejo tabletke, imajo drugačno obliko vitamina B6 v krvi, zato je skupno mnenje znanstvenikov, da ni treba jemati dodatnega vitamina B6. Podobna sprememba se zgodi v telesu med nosečnostjo.

Folna kislina

V nekaterih primerih se je pri ženskah, ki so jemale oralno kontracepcijo, razvilo pomanjkanje folne kisline. Toda zdi se, da je večina teh žensk uživala manj folne kisline ali imela težave z intestinalno absorpcijo. Seveda morajo ženske, ki jemljejo tabletke, vselej paziti, da redno uživajo hrano, bogato s folno kislino. Zadostna raven folatov je ključna predvsem za ženske, ki zanosijo takoj potem, ko so nehale jemati oralno kontracepcijo. Takšnim ženskam priporočajo obisk zdravnika zaradi meritev ravni folne kisline v krvi ter jemanja dodatkov folne kisline v odmerku 400 µg dnevno.

Riboflavin (vitamin B2)

Če ima ženska primanjkljaj riboflavina, še pred začne jemati oralne kontracepcijske tablete, bodo tablete stanje še poslabšale. Primanjkljaj riboflavina je pogostejši pri ženskah s slabšim življenjskim standardom, ki ne uživajo dovolj mleka, mesa in temno zelene listnate zelenjave. Ženske, ki so jemale tabletke, bi morale paziti na ustrezen vnos riboflavina. Dober in poceni vir riboflavina so tudi obogatene žitarice.

Vitamin C

Vitamin C je mogoče izmeriti v krvni plazmi in v celičnih komponentah krvi, ki vsebujejo trombocite in bele krvničke ali levkocite. Ugotovili so, da so pri ženskah, ki jemljejo oralno kontracepcijo, ravni vitamina C v plazmi in celičnih komponentah znižane. Pojava še niso povsem razložili, sumijo pa, da gre za spremembe pri presnovi bakra.

Vitamin A

Neredko so raziskovalci pri ženskah, ki jemljejo tabletke, odkrili povečano raven vitamina A. Na prvi pogled je to morda celo ugodno, toda nekatere študije na živalih so pokazale, da so bile količine vitamina A, ki se shranjuje v jetrih, nižje od količin, ki so krožile v krvi.

Minerali

Železo

Ženskam, ki jemljejo oralno kontracepcijo, predlagajo zmanjšan vnos železa. Tako menijo številni raziskovalci, ki železo uvrščajo v redko skupino hranil, za katera priporočajo zmanjšan vnos.. Razlaga za tako priporočilo se skriva v dejstvu, da ženske, ki jemljejo tabletke, vsak mesec izgubijo manj menstrualne krvi, zato jim je treba proizvajati manj krvi. Zaradi tega so dnevne priporočene doze železa za ženske, ki uporabljajo oralno kontracepcijo, lahko zmanjšane. Kljub očitni logiki tega argumenta, nekatera merjenja statusa železa vseeno ne podpirajo zamisli o zmanjšani potrebi po železu pri ženskah, ki uporabljajo oralno kontracepcijo.

Cink

Rezultati nekaterih študij so pokazali, da tabletke povzročajo prerazporeditev cinka v krvi. Pokazalo se je namreč, da imajo ženske, ki jemljejo oralne kontraceptive, zmanjšano raven cinka v krvni plazmi, medtem ko je bila raven cinka v krvnih celicah povečana.
Razlog za takšno delovanje oralne kontracepcije na status cinka v krvi ni znan, zato ista priporočila o dnevnem vnosu cinka veljajo tako za ženske, ki uporabljajo oralno kontracepcijo, kot za tiste, ki je ne.

Baker

Raven bakra v plazmi je pri ženskah, ki uporabljajo oralno kontracepcijo, pomembno povečana. Pri procesu oksidacije protein, ki nosi baker (ceruloplazmin), lahko uničuje vitamin C, zaradi česar menijo, da utegne biti povišana raven bakra kot posledica jemanja oralnih kontraceptivov povezana z zmanjšano ravnjo vitamina C. Toda ta povezanost za zdaj temelji samo na predpostavkah, da bi jo dokazali, pa bodo potrebne še številne raziskave.

Prehranska priporočila

Če ženska nima ustrezne prehrane, bo oralna kontracepcija samo pospešila ali poslabšala probleme, ki so rezultat slabe prehrane. To se zlasti nanaša na ženske z neustrezno prehrano, ki so zanosile takoj po prenehanju jemanja oralne kontracepcije.

Najboljši splošni nasvet za ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo je, da načrtujejo prehrano tako, da vsebuje zmerne količine različnih živil. Prehrana, revna z maščobami ter bogata s sadjem in zelenjavo, žitaricami, semeni in oreščki je najboljši način, da se izognejo pomanjkanju vitaminov in mineralov ter ohranjajo ustrezno telesno težo. Hladno stiskano rastlinsko olje, zlasti olivno, bo zagotovilo potrebne esencialne maščobne kisline, beljakovine pa je mogoče zagotoviti z uživanjem rib, perutnine, mlečnih izdelkov in stročnic.

Eden od najpomembnejših nasvetov ženskam, ki jemljejo oralno kontracepcijo, pa nima nobene zveze s prehrano in se glasi – ne kadite! Kajenje pomembno dviguje tveganje nevarnih neželenih učinkov na srce in ožilje med jemanjem oralnih kontracepcijskih tablet. To tveganje narašča s starostjo in s količino pokajenih cigaret (15 ali več na dan), zlasti izrazito pa je pri ženskah, starejših od 35 let. Ženske, ki jemljejo oralno kontracepcijo, nikakor ne bi smele kaditi.

Vir: Viva