Saturday, February 24, 2024

Kako deluje kontracepcija?

Da zanosite, mora priti v telesu do različnih sprememb. Poleg tega da morate imeti ovulacijo in zdrava jajčeca, se mora spremeniti tudi kemična sestava tekočine v nožnici, tako da lahko semenska tekočina potuje proti maternici in se ena od semenčic združi z jajčecem. Maternična sluznica mora biti odebeljena, da se oplojeno jajčece lahko ugnezdi. Kontracepcija deluje tako, da prepreči vsaj eno od naštetih sprememb.


Katere kontracepcijske metode poznamo?

Poznamo več kontracepcijskih sredstev in metod

  • kondom: kontracepcijsko sredstvo za moške in ženske;
  • hormone: tabletke, injekcije, hormonski vsadki;
  • sredstva, ki delujejo na endometrij: maternični vložki;
  • naravne metode: merjenje temperature, opazovanje cervikalne sluzi, izračunavanje plodnih dni glede na dolžino menstrualnega cikla;
  • spermicide;
  • trajno neplodnost ali sterilizacijo.

Katero kontracepcijsko sredstvo je najboljše?

Edina povsem zanesljiva metoda za preprečevanje nosečnosti je vzdržnost. Da pa bi lahko v spolnosti uživali, so ljudje razvili številne kontracepcijske metode, od katerih ima vsaka prednosti in slabosti. Pomembni dejavniki, ki vplivajo na izbiro primerne kontracepcijske metode za posamezno žensko, so njeno zdravje, življenjski slog in stalnost razmerja s partnerjem. Dobro je, da se o kontracepcijski metodi podrobno pogovorite z ginekologom in izberete takšno, ki vam bo najbolj ustrezala in bo premagala vaša dvome. Če imate hčerke v obdobju odraščanja, jih pravočasno in na ustrezen način poučite o pomenu kontracepcije.

Kaj je moški kondom?

Kondom je zelo tanka gumijasta cevka iz lateksa, ki prekrije penis, ko je v erekciji pred spolnim odnosom. Med ejakulacijo se semenska tekočina ujame v gumijasto cevko in se ne razlije v nožnico.

Ob pravilni uporabi je kondom 96-odstotno zanesljiv. Moški kondom obenem varuje pred spolnimi boleznimi in aidsom, zato ga je treba redno uporabljati.

Kaj je ženski kondom?

Tudi ženski kondom je tanko prekrivalo iz lateksa, ki ga vstavimo v nožnico, tako, da prekrije njene stene in preprečuje, da bi semenska tekočina prišla v stik z nožnico. V pravilno lego ga namestimo z dvema prstoma. Njegova zanesljivost je podobna kot pri moškem kondomu.

Kaj so spermicidi?

Spermicidi so kemične snovi, ki uničijo semensko tekočino. Na tržišču so v obliki kreme, gela, pene, nožničnega vložka in pršil. Pred spolnim odnosom jih namestimo globoko v nožnico. Navadno jih uporabljamo za dodatno zaščito v kombinaciji s katero drugo kontracepcijsko metodo, npr. s kondomom. Če jih uporabljamo samostojno, so manj učinkoviti.

Kaj je maternični vložek?

Maternični vložek je kos ukrivljenega, s plastiko prevlečenega bakra, ki ga skozi maternični vrat vstavimo v ustje maternice. Preprečuje, da bi semenska tekočina prišla v stik z jajčecem. Na koncu vložka je vrvica, ki gleda iz nožnice; z vrvico lahko ženska preveri, ali je vložek pravilno nameščen, zdravnik pa z njo vložek odstrani. Vložek je treba zamenjati vsaki dve leti. Je 99-odstotno učinkovit.

Kaj je kontracepcijska tabletka?

Pri kontracepcijski tabletki delujejo kontracepcijsko hormoni. Tabletka prepreči ovulacijo, torej mesečno sproščanje jajčec iz jajčnikov. Spremeni sluz v materničnem vratu, da postane gosta in lepljiva, zato semenčice težko pridejo v maternico. Na voljo je več vrst tabletk: tabletke z dvema hormonoma, minitabletke z enim hormonom in druge oblike. Metoda je več kot 99-odstotno zanesljiva. Tabletke je treba jemati vsak dan, 21 dni v ciklusu. O tem, katere vrste tabletk so za vas primerne, se pogovorite z zdravnikom.

Ali obstajajo tudi naravne kontracepcijske metode?

Da, temeljijo na naravnih znakih ovulacije. Pri naravni metodi ugotavljate plodne dni, v katerih naj ne bi imeli spolnih odnosov, če pa jih boste imeli, morate uporabljati kondom.

Kako določamo plodne dni?
Plodne dni določamo:

  • z merjenjem telesne temperature, ki se spremeni po ovulaciji;
  • z merjenjem ravni LH (luteinizirajočega hormona) s Clearplanom, ki pokaže, da bo ovulacija nastopila v naslednjih 24 do 36 urah.

Opisani metodi nista zanesljivi, ker ne vemo natančno, koliko časa preživi semenska tekočina. Če ste imeli spolni odnos pred ovulacijo, je možno, da bo semenska tekočina še aktivna, ko se bo jajčece sprostilo.

Pri kontracepcijski metodi Persona merimo naraščanje in upadanje količine ženskih hormonov v seču. Njena zanesljivost je v kliničnih preizkušanjih približno 94-odstotna.

Ali je sterilizacija tudi kontracepcijska metoda?

Da, pri ženskah, ki že imajo otroke in želijo uživati v spolnosti brez strahu, da bi ponovno zanosile, ali pri ženskah, ki imajo hude zdravstvene težave. S sterilizacijo prekinejo (zamašijo) jajcevode, da jajčece ne more dospeti do maternice in se oploditi.

<img alt=”\&quot;Shrani.si\&quot;” style=”\&quot;border:” 0px=”” none=”” \”=”” data-cke-saved-src=”\” src=”%5C%22http://shrani.si/t/38/SP/26ytVBxo/748785easterbunny.jpg%5C%22″ border=”\&quot;0\&quot;”>

Kategorija:   Novice, Seksi novičke
Naslednji prispevek

Depilacija

13 junija, 2012 0