Monday, June 24, 2024

Patrick Kiser, inženir biomedicine na ameriški univerzi Northwestern je izumil majhno napravico, ki v žensko reproduktivno zdravje prinaša velike spremembe. Kaiser je izumil intravaginalni obroček, ki lahko več mesecev sprošča antiretroviralno zdravilo in kontracepcijo sredstvo. Obroček je izdelan tako, da s pomočjo spojin ženske ščiti pred okužbo z virusom HIV (humani imunodeficientni virus), virusi HSV (herpes simplex virus), ter nezaželeno nosečnostjo.


Obroček je enostaven za uporabo, ter v obdobju 90 dni sprošča nadzorovano količino tenofovira (pogosto antivirusno zdravilo) in levonorgestrela (kontraceptiv). Testna proizvodnja obročkov že poteka, prva testiranja na ženskah pa lahko pričakujemo v kratkem.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razpolaga s podatkom, da je na svetu okoli 35 milijonov HIV pozitivnih oseb, okoli 222 milijonov spolno aktivnih žensk pa do kontracepcijskih sredstev nima dostopa. Nova kontracepcija je prvotno namenjena zaščiti pred nezaželeno nosečnostjo, obenem pa bo ženske ščitila pred virusnimi spolnimi boleznimi.

Obroč v premeru meri 5,5 centimetrov, je enostaven in obenem kompleksen. Kiser ga je s sodelavci razvijal pet let, uporabili so tri različne materiale, ter ga optimizirali za natančno doziranje sestavin skozi daljše časovno obdobje.

Zaradi izjemno velike razlike med tenofovirom in levonorgestrelom je poseben izziv predstavljal sam dizajn prstana. Tenofovir je v vodi zelo topljiv, levonorgestrel skoraj netopljiv. Poleg tega pa obstaja velika razlika tudi pri samem doziranju spojin – obroček sprošča okoli 10 mg tenofovirja in samo 10 µg levenorgestrela.

Znanstveniki upajo, da bo prstan na voljo v široki uporabi, še posebej pri ženskah, ki živijo v državah v razvoju. 

Kategorija:   Kontracepcija, Novice
Naslednji prispevek

Apneja povečuje tveganje vnetja pljuč

21 marca, 2014 0