Saturday, June 15, 2024

V tridesetih letih preteklega stoletja se je v času nosečnosti nosečnicam priporočal dvig telesne teže za okoli sedem kilogramov, v 60-tih in 70-tih letih pa so strokovnjaki težo dvignili na 9-12 kilogramov, kar se v času Twiggy videza ni najbolje prijelo.


Za »nosečnireksijo« so krive zvezdnice, katerih telesca po porodu dajejo videz popolnosti. Nezadostno povečanje telesne teže med nosečnostjo lahko pripelje do nizke telesne teže novorojenca in sprožitve predčasnega poroda. Pravzaprav je naravno, da imajo nosečnice pomisleke glede svoje teže, vendar to ne pomeni, da so slabe mame. Potrebno je vedeti, da so spremembe na telesu normalni vzporedni učinki, v kolikor se intenzivira na motnje v prehrambenih navadah pa ne več. Mogoče je pravi čas, da se težava reši, odnos do prehrane pa ne prenesete na otroka.

Po drugi strani poznamo tudi pretiran dvig telesne teže v času nosečnosti, ki se povezuje z makrosomijo, komplikacijami pri porodu, kasnejšim visokim krvnim tlakom, previsoka telesna teža nosečnice pa ni zdrava niti za otroka. Nekatere nosečnice nosečnost zlorabijo kot izgovor za izgubo prehranjevalne kontrole.

In rešitev je? Edukacija o pravilni prehrani se je v nekaterih zdravstvenih ustanovah izkazala kot uspešna. Nosečnost ni čas za restriktiven vnos energije, niti se ne podpira razmišljanje o prekomernem uživanju hrane v času nosečnosti.

Naslednji prispevek

Nosečnost: 29. teden

13 junija, 2012 0