Monday, May 20, 2024
13 junija, 2012

Kopalna oblačila z UV zaščitnim faktorjem – za brezskrbno igro otrok na plaži

By 0 1523 Views

Še posebej so izpostavljeni otroci, ki veliko časa preživijo na prostem.


Vsi poznamo navodila za zaščito otrok pred soncem:

 

  • med 10 in 16 .uro se ne izpostavljajmo soncu
  • kremo za zaščitno pred soncem nanesimo v zadostni količini vsaj 30 minut pred sončenjem
  • kremo za zaščito pred soncem nanesimo ponovno po vsakem kopanju, otiranju z brisačo, obilnem znojenju ali vsaj vsaki 2 uri.

Vendar iz prakse vemo, da je ta navodila težko dosledno izpolnjevati.

Znano je, da je za ustrezno zaščito pred soncem potrebno kombinirati več zaščitnih ukrepov, zato je dobrodošla novica, da lahko tudi na slovenskem trgu kupite kopalna oblačila z UV zaščitnim faktorjem – UPF (Ultraviolet Protection Factor).

Kopalna oblačila so pred približno dvema desetletjema začeli izdelovati in uporabljati v Avstraliji, kjer so UV indeksi najmočnejši in je kožni rak ena najpogostejših oblik raka. Z namenom ovrednotenja kakovosti izdelkov je bil uveden standard AS/ZZS 4399:1996. Standard predpisuje metodo za določanje UV zaščitnega faktorja – UPF. Merijo prepustnost UV sevanja skozi material iz katerega nato izdelajo oblačila.  Meritve izvaja neodvisna agencija ARPANSA – Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency. Tako jasno določijo katera oblačila in v kakšni meri zadržijo UV žarke. Materiali morajo biti ustrezno izbrani in gosto tkani, da tako suha kot mokra majica zadrži prehod UV žarkov. Dejstvo je namreč, da navadna bombažna majica prepušča UV žarke, še posebej, če je mokra. Poleg izbranega materiala je pomemben tudi kroj oblačila. Kopalna majica mora imeti visok ovratnik, rokavi pa naj segajo vsaj do nadlakti.  

Za zaščito lasišča, obraza, uhljev in vratu izberimo klobuke s širokimi krajci ali kape v legionarskem slogu, po možnosti z UPF faktorjem 50+. Oči zaščitimo s kakovostnimi sončnimi očali. Pozorni moramo biti, da stekla zadržijo vsaj 99% UVA in UVB žarkov. Ker strokovnjaki priporočajo, da otroci začnejo nositi sončna očala čimprej, naj bodo le-ta trpežna in udobna za nošenje.  

Tudi v Sloveniji je kožni rak zaradi stanjšane ozonske plasti v porastu. Ne smemo zanemariti dejstva, da v otroštvu prejmemo kar od 50 do 80 odstotkov celotnega življenskega UV sevanja. Sončenje in pojav opeklin v otroštvu močno povečujejo možnost za razvoj kožnega raka v kasnejših letih življenja. Istočasno lahko z ustrezno zaščito od otroštva naprej zmanjšamo tveganje za razvoj kožnega raka do 75 odstotkov.  

Veseli smo, da lahko staršem ponudimo kopalna oblačila in pokrivala z UV zaščitnim faktorjem UPF 50+ priznanih avstralskih proizvajalcev Banz in Platypus. Oznaka 50+ pomeni, da tkanina prepusti največ 1/50 UV žarkov, torej preverjeno zadrži vsaj 97,5% škodljivih UVA in UVB žarkov.

Poleg tega ponujamo sončna očala Banz, ki blokirajo 100% UVA in UVB žarkov ter so premišljeno razvita v sodelovanju z oftalmološkim združenjem Avstralije. Oblikovana so tako, da dobro prekrijejo oči in preprečujejo dostop UV žarkov od strani in od zgoraj. Namesto trdih ročajev imajo prilagodljiv elastičen pašček, kar je posebno pomembno pri manjših otrocih, saj so takšna očala udobna in varna.  

Več nasvetov za varno igro na prostem in izdelkih za zaščito pred UV žarkih si lahko ogledate na naši spletni strani www.UVzasciti.me.

 

Kategorija:   Novice, Zdravje
Naslednji prispevek

Težave pri diagnosticiranju avtizma

13 junija, 2012 0