Saturday, February 24, 2024

Skrb za kopanje dojenčka in njegovo higieno lahko poraja veliko vprašanj o tem kako, koliko in kdaj ga kopati. Dojenčka prvič okopa patronažna sestra, spodaj pa nekaj navodil kako v prihodnje to početi doma.


 

Čas kopanja dojenčka je odvisen od njegove starosti. Pri majhnih otrocih je ta krajši saj voda izsušuje kožo, pri večjih lahko traja dlje časa. Zaradi prhljaja in prepotene kože, ki je lahko vzrok nastanka lasiščnih oblog je precej pozornosti potrebno nameniti samemu lasišču otroka. Dojenčka je potrebno držati za glavico in roko, sploh takrat ko ga milite, saj vam lahko v nasprotnem primeru zdrsne v vodo.

Kar je predvsem pomembno vedeti je, da otroka pred zacelitvijo njegovega popka ne smete umivati, saj lahko kopanje povzroči okužbo. Ostanek popkovine se sicer začne sušiti že po prvem tednu, po odpadu krna pa se žile zaprejo in v času do 20 dni spremenijo v vezi. Celjenje bo potekalo veliko hitreje če rano pustite odprto in je ne pokrivate s plenicami. Kopanje dojenčka se tako v prvih dneh priporoča od dva do tri dni, samo miljenje je enkrat tedensko dovolj.

Za dobro časovno primerjavo je potrebno vedeti, da je dojenčkova koža pet krat tanjša od kože odraslega človeka zato je kopanje v času 10-12 minut zgornja meja.

Rezultat iskanja slik za kopanje dojenčka

Pred kopanjem poskrbite za toploto prostora in si pripravite vse potrebno za samo kopanje in po kopanju. Vodo segrejte na priporočenih 37 stopinj, sam prostor pa na 24. Toploto vode lahko preverite s termometrom ali komolcem. Dojenčka pričnite umivati po obrazu z navlaženo vato.

Precej pozorni bodite na gubice okoli ust in predele okoli oči. Bombažno krpo potem namilite in umijte otroka po celotnem telesu ter lasišču. Posebej očistite gube pod vratom in pazduho. Med kopanjem je pomembno, da ohranite stik z otrokom, se z njim pogovarjate in ga gledate v oči.

Previdno več krat umijte tudi glavico saj je ta občutljiva na nastanek temenic. Po kopanju otroka dvignite in položite na mehko brisačo in ga zavijte v plenico, ki ste si jo prej pripravili. Dojenčka nato dobro obrišite.

Kategorija:   Dojenček in nega
Naslednji prispevek

Kako dojenčka navdušiti nad kopanjem?

14 oktobra, 2020 0