Monday, July 15, 2024

Novopečenim staršem je po navadi rokovanjem z novorojenčkom precej tuje. Ne vemo kako bi ga prijeli, dvignili, odložili in oblekli. Nato sledi kopanje dojenčka. Prvič imamo pomoč patronažne sestre, kasneje se zadeve lotimo sami ali s pomočjo partnerja. Za čim lepše trenutke brez joka imamo za vas nekaj nasvetov kako se zadeve lotiti.


KDAJ SE LOTITI KOPANJA
Najbolje je, da se kopanja lotimo po daljšem spancu otroka in nekje 15 minut po hranjenju. Pomembno je, da je dojenček dobro razpoložen. Ko je zunaj hladno je priporočljivo otroka kopati v poznejših urah, da po kopanju z njim ne zapuščamo stanovanja, ker obstaja večja možnost da bi zbolel. V toplih poletnih mesecih je vseeno ob katerem času dneva okopate vašega dojenčka. Tudi glede pogostosti je poleti priporočljivo otroka umivati pogosteje zaradi potenja. Pozimi zadostuje tudi umivanje z mokrimi krpicami.

PRIPRAVA NA KOPANJE
Najbolje je, da si vse kar bomo potrebovali pripravimo vnaprej. Tako se izognemo stresnim situacijam ko moramo z mokrim dojenčkom iskati pripomočke. Pripravimo si banjico, šampon, krpo in morda glavnik. Banjico je najbolje postaviti v višino svojega pasu, da se izognemo sklanjanju. Voda mora biti primerne temperature nekje med 27 in 30 stopinj, preverimo jo na svojem zapestju. Poskrbeti moramo tudi za primerno temperaturo ozračja. Tu je pravilo, da je bolje pretoplo kot prehladno. Tako za otroka ni prevelik šok ko ga iz tople vode dvignemo in osušimo.

KAKO DRŽATI DOJENČKA
Z eno roko ga primemo pod pazduho tako, da dojenčkova glava počiva na naši roki, z drugo roko pa ga umivamo. Razni stolčki v katerih je otrok v pol ležečem položaju niso najbolj primerni, ker omejujejo njegovo gibanje.

ZABAVA DOJENČKA V VODI
Čisto majhnega dojenčka igračke še ne zanimajo, zato se med kopanjem z njim zgolj pogovarjajete ali zapojte kakšno pesem. Ko so malo večji in jih začenja okolica že zanimati otroku ponudite kakšno igračo s katero se bo zamotil in s katero se lahko skupaj z njim igrate. Pri kopanju dojenčka imate z njim stik koža na kožo, kar pomaga pri navezovanju in zbliževanju.

IZDELKI ZA NEGO DOJENČKA
Pri izdelkih za kopanje se najbolje obnese trdo milo s formulo proti draženju oči. Tako lahko uporabimo eno vrsto mila za celo telo. V kolikor ima dojenček zelo suho kožo, v vodo pred kopanjem kapnemo nekaj kapljic poljubnega olja (lahko olivno, mandljevo ali olja za dojenčke). Pri zelo majhnih otrocih se izogibamo uporabi penečih kopeli, ker močno izsušujejo kožo.

Po kopanju je zelo pomembno da dojenčka dobro osušimo. Obrišemo vsako gubico, vrat, za ušesi in med prstki. Z vatirano palčko očistimo še ušesa, da ne ostanejo mokra.

Kategorija:   dojenček, Dojenček in nega
Naslednji prispevek

Primanjkuje mi mleka, kaj pa zdaj?

28 oktobra, 2018 0