Monday, June 17, 2024

Gre za zadnjo v nizu raziskav, ki je ponovno ovrgla govorice diskreditiranega gastroenterologa Andrewa Wakefielda. Dr. Wakefield, ki je leta 1998 služboval v londonski bolnišnici Royal Free, je v strokovni reviji The Lancet objavil raziskavo v kateri je trdil, da je cepljenje z OMR cepivom pri dvanajstih otrocih povzročilo črevesno reakcijo, ki je povzročila avtizem. Britanski tisk je nekritično raziskavo povzel, ter povzročil histerično reakcijo, ki se je razširila po vsem svetu.


Niti ena od mnogih kasnejših raziskav ni potrdila rezultate, ki jih je v javnosti predstavil  dr. Wakefield. Še več, vzorce krvi otrok, ki jih je uporabil v svoji raziskavi, je dobil na rojstnodnevni zabavi svojega sina. Za vzorec je vsakemu mlademu gostu plačal pet funtov. Po letih raziskav, tožb, polemik v tisku in obtožbi je The Lancet po 12 letih članek s pojasnilom da gre za napačnega in lažnega izbrisal (tudi vseh 13 sodelavcev dr. Wakefielda je medtem od raziskave odstopilo in zahtevalo, da se njihovo ime v delu izbriše).

Zaradi lažnih rezultatov omenjene raziskave še danes ogromno staršev svojih otrok ne cepi z OMR cepivom.

Zajetna raziskava objavljena v enem izmed glavnih medicinskih revij je zaključila, da te povezave ni, kar ve tudi velika večina znanstvenikov, ki  v zadnjih 17 letih nenehno opozarja in prepričuje starše v varnost cepiva in pomembnost cepljenja.  

Prav zaradi strahu staršev pred cepljenjem in vse nižjo precepljenostjo so se v številnih državah EU, med njimi tudi v Sloveniji, ošpice ponovno pojavile.

Novo raziskavo so objavili v Journal of the American Medical Association. Cilj raziskave je bila potrditev, ali imajo otroci s starejšim avtističnim bratom ali sestro, višje tveganje pojava avtizma po OMR cepljenju. V raziskavi, tudi pri otrocih z visokim tveganjem, te povezave niso potrdili.

Raziskava vključuje anonimne podatke 95.727 privatno zavarovanih otrok v ZDA, od katerih ima 2% njih starejšega avtističnega brata ali sestro.

Spremljanje teh otrok v raziskavi, ki so jo financirale inštitucije ameriške vlade, je pokazalo, da so med njimi diagnosticirali 994 primerov avtizma. Večji delež (6,9%) je bil v skupini otrok višjega tveganja, torej pri otrocih z avtističnim starejšim bratom ali sestro, ter 0.9% v skupini z nižjim tveganjem. OMR cepivo pri tem ni igralo nobene vloge.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Gen povezan s kajenjem in pljučnim rakom

24 aprila, 2015 0