Monday, April 22, 2024

S hišnim ljubljencem proti stresu

Že samo petnajst do tridesetminutno igranje z mačko ali psom, ublaži tesnobo in razbremeni stres. V svojem stanovanju ne želite imeti kosmatega štirinožnega prijatelja? Pomirjevalni učinek ima tudi spremljanje plavanja ribic v akvariju.


Opazovanje hišnih ljubljenčkov organizem prisili v spremembe, ki se odražajo v našem razpoloženju. Vsebnost stresnega hormona kortizola se zmanjša, poveča se izločanje seratonina, hormona, ki ga povezujemo z boljšim razpoloženjem.

Krvni tlak je v mejah normale

Raziskava v kateri je sodelovalo 240 poročenih parov je pokazala, da so imeli pari s hišnim ljubljenčkom nižji krvni tlak in boljše rezultate EKG testa. Tudi ob stresu ponovljeni rezultati niso spremenili prvotnih izsledkov raziskave. Ob igri s hišnim ljubljenčkom pa se krvni tlak zniža tudi otrokom.

Za zdravo srce

Druženje z mačkami je koristno za zdravje srca, je pokazala dvajsetletna raziskava. Lastniki mačk so imeli kar 40% nižje tveganje nastanka srčne kapi. Druga raziskava pa je potrdila, po srčni kapi hitrejšo rehabilitacijo lastnikov psov.

Skoraj vse raziskave na temo hišnih ljubljenčkov, so potrdile nižjo prisotnost srčnih obolenj lastnikov.

Preventiva pred možgansko kapjo

Lastnike mačk redkeje prizadene možganska kap. Strokovnjaki so prepričani, da imajo mačke, v primerjavi z drugimi živalmi, veliko višji pomirjevalni potencial. Mogoče pa je za nižje tveganje odgovoren karakter lastnikov, ki v središče svojih interesov postavijo mačko, zaradi česar manj razmišljajo o svojih težavah.

Z božanjem in razvajanjem proti depresiji

Hišne ljubljenčke terapevti pogosto priporočajo depresivnim pacientom. Hišni ljubljenčki se na lastnika vežejo brezpogojno. Vedno vas bodo pričakali kot da je zadnjič, vedno poslušajo, veselijo se skupno preživetega časa, božanje pa ima pomirjevalni učinek. Skrb do hišnega ljubljenčka je skrb do samega sebe.

Sprehod za boljšo formo

Latniki psov so aktivnejši in se redkeje spopadajo s prekomerno telesno težo. Vsakodnevni tridesetminutni sprehod bo zadovoljil dnevne gibalne potrebe organizma.

Družabno življenje

Za razliko od ljudi brez hišnih ljubljenčkov, imajo lastniki živali pogostejšo tendenco pogovora z drugimi lastniki. Vsakodnevni sprehodi s psom navezujejo nova poznanstva in ustvarjajo nova prijateljstva (ne samo štirinožna), dajejo in sprejemajo nasvete, pogosto se dogovorijo za skupne sprehode in igre.

Močnejši imunski sistem

Otroci, ki so odraščali skupaj s psi ali mačkami, redkeje prizadenejo alergije. Enako velja za otroke, ki so odraščali na kmetijah.

Krepi okostje

Močne in krepke kosti so prva bojna linija proti osteoporozi in bolečih zlomov. Sprehod s psom pomaga. Osteoporoza prizadene približno polovico žensk iz kategorije 50+, ter četrtino moških iz kategorije 55+. Ocenjuje se, da za osteoporozo boleha 12% Slovenk in Slovencev.

Vaja krepi kosti, enako mišice, ki jih obkrožajo. Sprehodi v naravi organizem oskrbijo s sončnim vitaminom oz. vitaminom D, ki omogoča absorbiranje kalcija v osteoklast.

Mačje pretegovanje

Če vas je prizadel artritis, potem ste seznanjeni kako pomembno je raztezanje. Revija Arthritis Today svetuje kopiranje mačjega pretegovanja – spremljajte kolikokrat na dan se pretegne vaša mačka, vi pa se ji pridružite.

Napovedovalci epilepsije

Posebna dresura psov omogoča, da lastnike opozorijo na preteči epileptični napad. Odvisno od dresure bo pes priče lajati, cviliti ali pa se bo pred lastnika ulegel in tako opozoril na pretečo nevarnost. Neverjetno, a ne?

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Kako otroku pomagati pri učenju

10 septembra, 2012 0