Thursday, February 22, 2024

Nedavno so iz Anglije prišle novice o novorojenčku, katerega test je pokazal, da je pozitiven na koronavirus. Kako se je okužil? Kljub začetnim špekulacijam so ugotovili, da ga ni okužila mati, do sedaj pa tudi ni nobenih dokazov, da bi se lahko virus matere prenašal na plod. Pa so nosečnice občutljivejše na virus in ali obstaja tveganje?


Nosečnice morajo tako kot vsi drugi biti v tem času posebej pazljive in pozorne. Za okužbo naj ne bi bile bolj dovzetne in tudi ni nujno, da okužba z virusom v času nosečnosti poteka v težji obliki.

Angleški zdravniki laboratorijsko niso dokazali prenosa virusa z mame na plod, preverjajo pa, kdaj bi se lahko novorojenček sploh okužil in, ali je do tega prišlo pred, med ali po porodu. NIJZ na svoji spletni strani trdi, da ”ni dokazov, da virus prehaja na plod v nosečnosti. Testirali so amnijsko tekočino, posteljico, popkovnico, vzeli brise žrela novorojencem in materino mleko okuženih nosečnic, vsi testi so bili negativni na virus. Trenutno ni dokazov o prenosu preko genitalij.”

Rezultati nedavne študije, ki je preučevala nekaj bolnih nosečnic, kažejo, da pri nobeni od nosečnic ni prišlo do prenosa okužbe z matere na plod. Tudi pri okužbah z drugimi koronavirusi, kot sta SARS-CoV in MERS-CoV, je malo podatkov glede prenosa okužbe z matere na plod, zaenkrat pa o prenosu okužbe z matere na plod niso poročali,” sporočajo na NIJZ.

Tveganje obstaja pri starejših in otrocih. Težjo obliko virusa pospešijo kronične bolezni, kot so astma, sladkorna bolezen in podobno. Pri 80 % okuženih bolezen poteka v lažji obliki, v težji pa prizadane okoli 20 % zbolelih. Zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi v slednjo skupino spadale tudi nosečnice.

Kategorija:   Nosečnica in zdravje
Naslednji prispevek

POMEN ZDRAVE PREHRANE MED NOSEČNOSTJO

5 maja, 2019 0