Saturday, April 13, 2024

Poznamo več vrst kosmulj, v Sloveniji pa je najpogostejša kosmulja temno rdeče barve. Poznamo še roza, rumene in bele kosmulje. Kosmulje spadajo v rod ribezov, ter so bogat vir vitaminov, mineralov in fitonutrientov.


Kosmulje zaradi kislega okusa niso ravno najbolj priljubljena plodovka, vendar je ravno ta kislina nenavadno bogat vir zdravja. Upočasnjuje staranje, krepi imunski sistem, ter pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje.

Nega las

Kosmulje so pomemben element za zdravje lasišča. Izboljšajo rast las, ter polepšajo ten kože. Krepijo lasne mešičke, ohranjajo barvo in sijaj, ter delujejo kot naravni utrjevalec lasišča. Hranjenje mešičkov pa preprečuje predčasno sivenje las. Poleg tega, da povečujejo lasni volumen, preprečujejo nastanek prhljaja.

Kosmulje stisnite in umešajte v olivno olje ali jogurt, ter mešanico za eno uro vnesite na lasišče.

Nega oči

Kosmulje odpravljajo nekatere ofalmološke težave in krepijo vid. Kosmuljin sok, v kombinaciji z medom uspešno lajša simptome konjuktivitisa in glavkoma, ter omogoča zaščito vida. Vsakodnevno uživanje lahko zniža očesni pritisk, preprečuje srbenje, pordelost beločnic in solzenje oči. Omenjen sok preventivno deluje na s starostjo povezano kratkovidnostjo in nastankom sive mrene.

Diabetes

Sladkorna bolezen nastane kot posledica nepravilnega delovanja trebušne slinavke, posledično pomanjkanje inzulina v krvnem obtoku pa pomeni, da se sladkor namesto dostave v celice, zadržuje v krvnem obtoku. Število sladkornih bolnikov, zaradi načina življenja, prehranjevalnih navad, kajenja in uživanja alkohola, strmo narašča.

Diabetes tip 2 obvladajte s kosmuljami. Kosmulje vsebujejo krom, ki za sladkorne bolnike velja za terapevtski kemični element. Kosmulje vzpodbudijo ločeno skupino celic, ki proizvajajo inzulin, ter posledično zmanjšujejo vsebnost sladkorja v krvi.

Okužbe

Zaradi svojega antibakterijskega delovanja in trpkega okusa, lahko lastnosti kosmulj povežemo z antibiotičnim delovanjem. Vsebujejo veliko vitamina C, ki povečuje odpornost organizma. Vitamin C deluje v skoraj vseh biokemičnih procesih (penetraciji, absorbiranju, dostavi vitaminov in mineralov,…) človeškega organizma.

Apetit

Marmelada ali džem iz kosmulj uravnavata naš apetit. Uravnotežena prehrana bo pripomogla k ravnovesju dušika v organizmu, zato telesno težo uravnava na zdrav in uravnotežen način.

Imunski sistem

Omenili smo že vitamin C, vendar kosmulje vsebujejo še številne druge elemente, ki izboljšajo obrambne mehanizme imunskega sistema. Kosmulje vsebujejo pomembne elemente antioksidante, ki delujejo na sintezo medceličnih elementov (kolagen). V telesu se obnašajo kot policisti, torej onemogočajo škodljive snovi, ki bi lahko zmotile naravne kemične procese v organizmu. Prav motnje teh procesov oslabijo obrambni odgovor imunskega sistema.

Proti staranju

Vitamin C omogoča uspešen boj s prostimi radikali. Prosti radikali povzročajo poškodbe celic, celične poškodbe pa vodijo v hitrejše staranje. Kosmulje bodo pomagale zmanjšati verjetnost nastanka prostih radikalov in poskrbele za bolj mladosten videz.

Pospešujejo presnovo

Kosmulje pospešujejo presnovo, ter na ta način ljudem s prekomerno telesno težo pomagajo pri hujšanju. Pogosto jemanje zdravil, pitje alkohola, ter vsi toksini ostanejo v jetrih. Kosmulje pomagajo okrepiti jetra, ter razstrupijo celotno telo. Pomagajo razstrupiti in očistiti kri, prav zaradi tega pozitivno delujejo tudi na kožo. V skladu s priporočili ajurvede, bo vsakodnevno uživanje kosmulj pripomoglo doživeti sto let.

Presnova beljakovin in hujšanje

Kosmulje izboljšujejo presnovo beljakovin. Pogosto uživanje kosmulj bo pripomoglo k hitrejši presnovi beljakovin. Posamezniki s počasnejšo presnovo imajo težave pri presnavljanju beljakovin, kar se pozna na njihovi telesni teži. Učinkovitejša presnova beljakovin in maščob, pa pomaga pri bolj zdravem in hitrejšem hujšanju.

Proti vnetju

Kosmulje imajo protivnetno delovanje, so učinkovite proti prehladu, otekanju dihalnih poti in vnetju oči. Prav tako preprečujejo tiha vnetja v organizmu, zmanjšujejo otekline pri artritisu in drugih kostno-sklepnih boleznih.

Krepijo jetra in kožo

Vseživljenjska medikamentna terapija, pitje alkoholnih pijač, ter uživanje toksinov v prehrani močno obremenijo delovanje jeter. Kosmulje uspejo razstrupiti telo in okrepiti jetra.

Ker čistijo krvne žile, pomagajo tudi pri zdravju kože. Zdravijo akne in lajšajo težave povezane s suho kožo.

Naravno pomirjevalo

Kosmulja ima lastnosti naravnega pomirjevala, ki preprosto umiri vse mišice v telesu. Pomaga proti napetosti in izboljšuje kakovost spanja.

Nadzorujejo krvni tlak in vsebnost sladkorja

Kosmulja pomaga znižati vsebnost sladkorja in holesterola v krvi. Pogosto uživanje kosmulj uravnava krvni tlak in vsebnost sladkorja v krvi.

Bolezni dihal

Lahko rečemo, da je kosmulja naraven medicinski sirup, ki pomaga tudi pri težavah z respiratornim sistemom, tako pri tuberkulozi, bolezni dihal, kot tudi pri bronhialni astmi.

Izboljšuje prebavo in absorbiranje

Normalna uporaba kosmulj krepi prebavne funkcije, ter postopke povezane z asimilacijo prepotrebnih snovi v celotno telo. Uporaba svežih plodov poveča vnos železa v kri.

Počutje

Kosmulje so odlično možgansko poživilo. Nahranijo duha, izboljšajo duševno koordinacijo, ohranjajo spomin in sposobnost učenja.

Reproduktivni sistem

Kosmulje pozitivno delujejo tudi na moški in ženski reproduktivni sistem, ter pomagajo pri uravnavanju menstruacije. Kosmulje varujejo jajčeca in semenčice, ter pomagajo pri lažjem spočetju.

Driska

Zaradi svojih pomirjevalnih in odvajalnih lastnosti so kosmulje dobre tudi za zdravljenje driske in zgage.

Vlaknine

Pest svežih kosmulj vsebuje 6,5 g topnih vlaknin. Prav vsebnost vlaknin kosmulje postavlja pred vse ostale plodovnice. V skladu s priporočili Harvard School of Public Health mora odrasel človek zaužiti vsaj 20 g vlaknin na dan. Že pest kosmulj zadosti skoraj tretjini omenjenega zneska. Vlaknine pomagajo očistiti črevesje, preprečujejo črevesna vnetja, v nekaterih okoliščinah preprečujejo razvoj malignih celic na debelem črevesu, ter ščitijo pred kardiovaskularnimi boleznimi.

Kosmulje so prav tako odličen vir vitamina A retinola in kalcija, ki je pomemben za zdravje kosti. Železo omogoča boljšo prekrvavitev, ter pospešuje tvorjenje rdečih krvnih telesc. V kosmuljah lahko najdemo tudi selen, cink in baker.

Zdravje srca in holesterol

Zdravo srce je zadovoljno srce. Najmočnejši izkoristek imajo kosmulje ravno pri zdravju srca. Uživanje kosmulj ohranja in krepi srčno mišico, ter izboljšuje krvni obtok. Izvlečki kosmulj so v homeopatiji in ajurvedi znana zdravila proti srčnim obolenjem.

Preprečujejo ustvarjanje oblog v arterijah, ter ustavljajo oksidativni stres. V kolikor se v arterijah pojavijo obloge, kri ne more neovirano krožiti, kar pa ponavadi obremeni srce. Obloge lahko povzročijo krvne bolezni, visok krvni tlak, ter nekaj vrst kardiovaskularnih bolezni.

Dve izmed snovi v kosmuljah, Dgg-16 in korilagin, lahko celo znižata vsebnost slabega LDL holesterola. Raziskava iz leta 2008 je celo pokazala, da suhi ekstrakt kosmulje po šestih mesecih uporabe ni samo znižal vsebnosti slabega holesterola, ampak je poskrbel za dvig t.i. dobrega ali HDL holesterola.

Rak

Raziskave so pokazale, da lahko kosmulje upočasnijo morebiten razvoj malignih celic. Antioksidanti varujejo celice pred poškodbami, ki povzročajo raka.

Rastlinske hranljive snovi (fitonutrienti)

Kosmulje seveda vsebujejo tudi rastlinske hranljive snovi ali fitonutriente – fitokemikalije. Sušenje kosmulj je metoda, ki pripelje do bogatega vira furosina, korilagina, galne kisline, proantocianidina, metil galata in polifenolov. Sušenje je ključnega pomena, da se omenjene snovi v kosmuljah tudi ohranijo. Kuhane kosmulje in kosmulje v prahu, teh sestavin v večjih količinah ne premorejo.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Otoskleroza

10 julija, 2013 0