Wednesday, June 19, 2024

Kostanj je gozdni plod z visoko kalorično vrednostjo, podobno žitom. Vsebuje veliko vitamina A, B in C, kalija, bakra, mangana, fosforja, žvepla in natrija. Uporablja se ob anemiji, fizični in intelektualni izčrpanosti, kot energetsko podporo pri rasti, še posebej se priporoča rekonvalescentom in osebam z razširjenimi venami in hemoroidi.


Ima antiseptične in antianemične lastnosti in spada v skupino visokoenergetskih plodov. Kot regenerator mineralov na organizem deluje zelo osvežilno. Lahko ga jemo surovega, kuhanega, pečenega, kot pire ali polnilo v potici. Lahko ga uporabimo tudi kot moko pri pripravi raznih slaščic.

Uporabljamo ga lahko samo kot popolnoma zrel plod, dobro kuhanega ali pečenega. Če se na vašem jedilniku pojavi tudi kostanj se izogibajte kombinacij z drugimi živili, saj je kostanj dokaj težko prebavljiva jed.

Recept: Kostanjeva torta

 

Za biskvit potrebujemo:

120 g sladkorja v prahu
4 rumenjaki
1 vanilijev sladkor
limonina lupinica – nastrgana
250 g kuhanega, pretlačenega kostanja
50 g sesekljanih mandljev ali orehov
½ zavitka pecilnega praška
2 žlici drobtin
4 beljaki – sneg

Priprava:

Vmešamo sladkor, rumenjake, vanilijev sladkor in nastrgano limonino lupinico. Primešamo kuhan, olupljen in pretlačen kostanj, mandlje oz. orehe, pecilni prašek in drobtine ter na koncu vmešamo na rahlo še v trdo stepen sneg. Maso poravnamo v dobro pomaščen in z moko potresen tortni model.
Pečemo približno pol ure v naprej na 200 stopinj segreti pečici.
Ohlajeno testo namažemo s poljubnim premazom in okrasimo.

 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Zakaj ženske po poroki pridno nabirajo kilograme?

4 oktobra, 2012 0