Monday, June 24, 2024

Ravno tako dolgo kot se v prvotno stanje po nosečnosti počasi spravljajo vsi izpostavljeni organski sklopi, ravno toliko časa za vrnitev v normalno stanje potrebuje vaša koža. Rožnato sijočo kožo (estrogeni so ‘hrana ‘ za zdrav videz kože), prav zaradi pomanjkanje omenjenega estrogena med nosečnostjo in po porodu nadomestijo akne, nič kaj prijeten videz kože po porodu pa povzroča še dodaten stres, pomanjkanje spanja in splošno manj časa, ter pozornosti namenjene negi kože. Ali bodo temne lise na čelu, licih in nad zgornjo ustnico sploh kdaj izginile?


Pri večini žensk bodo! Lisa imenovana tudi kloazma, melazma ali nosečniška maska nastane zaradi povečanega izločanja melanina, kožnega pigmenta, med nosečnostjo. Dobra novica je, da telo po porodu počasi zmanjšuje izločanje melanina, pigmentno znamenje počasi bledi, dokler popolnoma ne izgine. Za hitrejše okrevanje se izogibajte sončnim žarkom, v nasprotnem uporabljajte kremo z UV zaščitnim faktorjem. Po sončenju na kožo nanesite vlažilno kremo za nego kože po sončenju. Redna uporaba krem za sončenje in po sončenju zmanjšujeta verjetnost nastanka kožnega raka, ter upočasnjujeta staranje kože.

V kolikor že jemljete hormonsko kontracepcijo, se o njej posvetujte z zdravnikom. Zdravnik naj vam predpiše tabletke zgolj s progesteronom, saj lahko estrogen včasih poslabša simptome kloazme.

Za preprečevanje in lajšanje simptomov aken lahko največ naredite z rednim, vsaj dvakrat dnevnim umivanjem obraza z uporabo nežnega mila. Lahko uporabite tudi kreme, ki vsebujejo benzoil peroksid ali glikolno kislino (obe sestavini dovoljujeta dojenje), med dojenjem ne uporabljajte izdelkov na osnovi salicilne kisline. Ne pozabite na naravne kreme ali mazila, ki vsebujejo propolis.

Izogibajte se uživanju živil, ki vsebujejo trans maščobne kisline, uživajte sadje in zelenjavo, vitamin B2 in vodo.

Strije se najpogostejša nadloga, ki po porodu najeda kar 90% žensk. Dobra novica je, da se jih da premagati. V boj s strijami se odpravite z redno telesno vadbo, pravilno prehrano in redno masažo pri kateri lahko uporabite eno izmed številnih krem za hranjenje kožnih celic. V kolikor je vaš boj neuspešen, se z dermatologom posvetujte o posegu z laserjem.

Ne glede na vse težave pa ste za svojega dojenčka najlepša mati na svetu. 

Kategorija:   Novice, Po porodu
Naslednji prispevek

Poletne aktivnosti za celotno družino

7 julija, 2014 0