Saturday, June 15, 2024

Koža kot največji organ telesa deluje normalno samo, če je pod vplivom primerne količine hormonov in ustreznega razmerja med njimi. Na kožo vpliva več hormonov, najpomembnejši pa so ženski hormoni estrogeni in moški hormoni androgeni. "Proizvajalci" spolnih hormonov se v puberteti prebujajo, v menopavzi pa ugašajo, zato prav v teh obdobjih pride do hormonskega neravnovesja.


Kakšne so spremembe?

Obdobje mene zaznamuje zlasti pomanjkanje estrogenov. Ti imajo več ciljnih tkiv, zato lahko nastopijo nevrovegetativne težave, kot so oblivi vročine, znojenja, nespečnost, motnje razpoloženja, depresija, razdražljivost … Zaradi manjše količine estrogenov v koži nastaja manj kolagena (slabše vezivno tkivo), koža postane tanjša, neprožna, občutljiva na dotik, poleg tega se upočasni presnova in spremeni struktura kože. Ker se količina estrogenov zmanjša, lahko prevladajo androgeni hormoni, ki vplivajo na rast dlak, zaradi česar utegne priti do močnejše poraščenosti ali pa se odebelijo tanke dlačice pod nosom, na bradi, obrveh in celo okoli ušes. Na drugi strani oslabi rast las, lasje pa se tudi stanjšajo.

Staranje kože

V menopavzi se začnejo izraziteje kazati tudi znaki staranja kože. Neposredna posledica staranja je starostna koža (cutis senilis), ki nastane predvsem zaradi usihanja telesnih funkcij (involucija). Ker je koža ves čas izpostavljena zunanjim vplivom (UV-žarki, veter, mraz, vlaga …), se razvijejo tudi degenerativne spremembe (cutis senilis degenerativa). Začneta se spreminjati tako zgradba kot funkcija kože. Staranje se sicer začne že pri petindvajsetih letih, vendar je tedaj proces še neopazen, prve gubice se pojavijo že okoli tridesetega leta. Če ne bi bilo škodljivih zunanjih vplivov okolja, koža ne bi pokazala znakov staranja vse do petdesetega leta ali še dlje. Približno 80 odstotkov vidnih znakov staranja povzročijo zunanji vplivi in ne leta. To lahko ugotovimo tudi sami: koža na izpostavljenih delih telesa (obraz, vrat, dekolte, roke, zatilje) je videti precej starejša kot pa na delih, ki jih ščitijo oblačila.

Nega

Kako izbrati ustrezno kozmetično nego? Kozmetični preparati za nego vsebujejo več glavnih aktivnih sestavin: vlažilce kože ter različne kombinacije vitaminov, mineralov, proteinov in rastlinskih izvlečkov, med katerimi so moderni zlasti izvlečki globokomorskih alg in eksotičnih rastlin z vsega sveta. Vse te sestavine spodbujajo obnovo kože, preparati pa vsebujejo tudi snovi, ki ščitijo pred škodljivimi vplivi okolja, kot so antioksidanti in UV-zaščita. Pri izbiri kozmetičnih preparatov je treba upoštevati tip kože (suha, mastna, mešana) in trenutno stanje kože (izsušena, razdražena, nečista).
Če uporabljate preveč različnih preparatov hkrati ali jih prepogosto menjate, lahko sčasoma nastopi preobčutljivost na določene sestavine, zato je priporočljivo uporabljati preparate enega proizvajalca, zlasti zato, ker kreme vsebujejo veliko učinkovin in dodatkov (dišave). Za kožo, ki se nagiba k alergijam ali je kako drugače občutljiva, priporočamo uporabo hipoalergenskih preparatov.

Osnovni napotki

1.OBRAZ IN VRAT
Nego naj sestavljajo naslednji postopki:
– Čiščenje kože: pri čiščenju obraza vedno uporabljajte čistilni preparat in vodo (glede na tip kože izberite mleko, kremo, peno ali gel). Ko odstranite ličila in druge nečistoče z obraza, čiščenje končajte z uporabo tonika, ki koži vrne ustrezen pH. Za čiščenje oči uporabljajte posebna čistila za oči, tudi če ne uporabljate ličil.
– Za osnovno nego uporabljajte dnevno in nočno kremo, če pa koža ni pretirano zahtevna, se lahko odločite tudi za 24-urno kremo. Pri izbiri teh preparatov imajo ženske navadno največ težav; za lažjo izbiro se obrnite na izkušeno kozmetičarko.
– Dodatna nega pomeni, da dnevni ali nočni kremi dodate različne podlage, kot so hranilni serumi, vlažilne emulzije ipd. Vsaka kozmetična linija za nego zrele kože ponuja različne tovrstne preparate.
– Nega predela okoli oči: izdelki za nego kože okrog oči so oftalmološko preizkušeni, torej ni nobene nevarnosti, če zaidejo v oko. Koža okrog oči je občutljivejša od kože na obrazu.
– Po želji lahko uporabljate tudi kremo za vrat. Tudi koža vratu je drugačna kot na obrazu in pri nekaterih ženskah izraziteje kaže znake staranja, zato so kreme za vrat največkrat obogatene, denimo z naravnimi estrogeni.
Poleg naštetega lahko občasno opravite piling ali uporabite masko. Priporočamo tudi masažo obraza; bolje založene drogerije ponujajo priročne ščetke, s katerimi boste kar med čiščenjem zmasirali obraz. Intenzivnejše revitalizacijske programe naj opravijo v kozmetičnem salonu, sicer pa priporočamo vsaj redno osnovno čiščenje obraza.

2. KOŽA TELESA
Ker koža telesa ni izpostavljena vplivom okolja, ne zahteva tako intenzivno nege, vendar kljub temu priporočamo dnevno nego z vlažilnim losjonom, lahko pa se odločite tudi za proticelulitne pripravke, pripravke za nego prsi ipd.
V menopavzi so težave s čezmernim znojenjem izrazitejše, zato je primerna uporaba deodorantov, ki preprečujejo neprijeten vonj, in antiperspirantov, ki zavirajo znojenje. Pretirana uporaba zaviralcev znojenja ni priporočljiva; primernejši so osvežilni robčki za pogosto uporabo.
Če se na posameznih predelih pojavi izrazitejša poraščenost, se je treba odločiti za ustrezen postopek odstranjevanja dlak (epilacija, laserska terapije). Če gre samo za izrazitejši puh (brčice), je primerna tudi depilacija z voskom. Različne sprostitvene kozmetične tehnike lajšajo motnje razpoloženja, kot sta razdražljivost in depresija, zlasti primerna pa je aromaterapija (masaža z eteričnimi olji), saj nekatera olja ugodno vplivajo na živčni sistem, obenem pa tudi na kakovost kože.
Ker je kozmetična industrija že močno razvita, ima vsaka kozmetična hiša laboratorije z visoko usposobljenimi znanstveniki, ki z najnovejšimi tehnologijami razvijajo takšne in drugačne "čarobne formule za pomladitev". Edinstvene učinkovine, ki so strogo varovana skrivnost, nam obljubljajo vidne izide že po prvem dnevu uporabe. No, čez noč se pač ni mogoče pomladiti, res pa je, da ustrezna redna nega (doma in v kozmetičnem salonu) dolgoročno zelo uspešno upočasni staranje kože in lajša težave, povezane z menopavzo.

Vir: Viva

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Manj okuženih s HIV

13 junija, 2012 0