Tuesday, May 28, 2024

Nosečnice, ki popijejo vsaj kozarec mleka na dan se lahko v najstniškem obdobju pohvalijo z višjimi otroci, je pokazala najnovejša mednarodna raziskava. Strokovnjaki so spremljali otroke rojene v osemdesetih letih preteklega stoletja in ugotovili, da je njihova višina neposredno povezana s količino mleka, ki so jo matere uživale v nosečnosti.


Nutricisti iz Islandije, Danske in ZDA je zanimalo, ali se lahko dobrobiti uživanja mleka v nosečnosti podaljša in občuti tudi v adolescenci. V namen raziskave so spremljali nekaj več kot 800 nosečnic in analizirali količino popitega mleka v nosečnosti. Po rojstvu so izmerili višino in dolžino otroka, ter meritve ponovili v najstniškem obdobju.

Po pravilu, ne glede na spol, so bili otroci mater, ki so med nosečnostjo dnevno popile vsaj 150 ml mleka, višji in bolje fizično razviti. Organizem omenjenih najstnikov je vseboval višjo vsebnost inzulina, kar kaže na nižje tveganja razvoja diabetesa tip 2. Raziskava je bila objavljena v reviji European Journal of Clinical Nutrition.

Naslednji prispevek

EPH gestoza

19 septembra, 2013 0