Saturday, April 13, 2024

 


Vzroki nastanka

Najpogostejše spremembe v nosečnosti imenujemo hiperpigmentacija ali temnenje kože. Strokovnjaki so mnenja, da so za spremembe krivi estrogeni, progesteroni in melanocitno stimulativni hormon. Slednji je hormon, ki povzroča pigment celice in poskrbi, da celica posrka več melanina.

 

Simptomi

Značilni simptomi pigmentacije se najpogosteje kažejo z obarvanostjo prsnih bradavic, areol, genitalij in srednje trebušne linije (linea albe), ki postane linea fusca. Posebne oblike lokalizirane pigmentacije so večje pigmentacije na predelu čela, obraza in zgornje ustnice (chloasma gravidarum ali melasma gravidarum). Potrebno je poudariti, da se v nosečnosti lahko spremenijo že predhodno obstoječi madeži (nevusi). Nevusi se lahko povečajo, pigmentacija postane nesorazmerna, zato je v nekaterih primerih nujna ekscizija. Poleg sprememb na obstoječih, se pojavijo številni novi madeži.
 

Zdravljenje

Zdravljenje se med nosečnostjo ne priporoča, rezultati samega zdravljenja pa so med nosečnostjo porazni. V nekaterih državah dovoljujejo in poskušajo kožne madeže nastale med samo nosečnostjo beliti s kremo strokovnega imena hidrokinon. Uporabo hidrokinona, zaradi toksičnega učinka samih sestavin mazila, med nosečnostjo in dojenjem odsvetujem. Tudi v primeru pigmentacije kože v nosečnosti je preventiva boljša od kurative. Izogibajte se sončnim in UV žarkom solarijev, vašo kožo pa ustrezno zaščitite pred zunanjimi vplivi UV žarkov.
 

Naslednji prispevek

Prekomerno bruhanje v nosečnosti

13 junija, 2012 0