Monday, April 22, 2024
4 decembra, 2013

Kreme proti gubam so metanje denarja skozi okno

By 0 783 Views

Uporaba krem proti gubam in krčenjem kože je zabloda, s katero zgolj tanjšate denarnico, trdijo znanstveniki. Molekule kolagena, ki se nahajajo v razvpitih losjonih in kremah so, po njihovih besedah prevelike, da bi penetrirale globlje v kožo. Prav zaradi tega pa ostanejo na površini kože dokler se ne očistijo in izperejo. Z drugimi besedami, denar, ki ste ga porabili za nakup takšne kreme, ste vrgli skozi okno. Salve kritik omenjenih proizvodov so se začele po raziskavi združenja Sense About Science, ki je specializirano za popravljanje znanstvenih zablod.


Pa poglejmo: L’Orealov pripravek Wrinkle Decrease Collagen, namenjen ženskam po 35 letu, po besedah proizvajalca zmanjšuje pojav starostnih in pregibnih gub. Njihova krema za okoli oči, Paris Dermot Expertise Collagen Micro-vibration stane okoli 15 evrov (15 mililitrov). Vsebuje t.i. ‘biosfere’, ki naj bi preprečevali nastanek gub in podočnjakov. Znanstveniki zavračajo trditve številnih kozmetičnih korporacij, saj menijo, da so molekule kolagena prevelike, da bi prebile zunanji sloj kože in penetrirale globlje v kožno zgradbo.

»Reklamni triki vseh firm pravijo, da kolagen prebije zunanji sloj kože in okrepi naš naravni kolagen, kar je absolutno absurdna trditev,« pravi richard Guy, strokovnjak iz farmacije na fakulteti Bath. Kolagen je v molekularni osnovi zelo velik delec, koža pa je zgrajena tako, da preprečuje vstop tako velikih delcev v samo telo, pojasnjuje Guy. Z njim se strinja tudi biokemičarka dr. Blanca Sengerova iz Oxforda, ki se prav tako ukvarja z velikimi molekulami in proteini: »Zaprepadena sem ko vidim reklame proti gubam, ki vsebujejo kolagen. Čeprav je v strukturnem smislu izjemno pomemben za integriteto naše kože, je molekula omejenega proteina prevelika, da bi premagala epidermis, ki velja za glavni branik našega organizma pred negativnimi vplivi zunanjih dejavnikov.«

Kategorija:   Novice, Novice
Naslednji prispevek

O sodobnih ženskah je dobro vedeti…

4 decembra, 2013 0