Tuesday, May 21, 2024

Krompir je bogat vir vitamina B6, ki znižuje vsebnost homocisteina, močnega dejavnika tveganja za razvoj arteroskleroze in povzročitelja možganske kapi. Poleg tega vsebuje vitamin C, o katerem veste skoraj vse. Vsebuje tudi vitamin D, ki je v zimskem obdobju ključen za delovanje imunskega sistema.


Vitamin D narekuje vsebnost energije in razpoloženja, je gradnik kosti, podpira delovanje ščitnice in čuva kožo, srce, zobe in živce.

Krompir vsebuje železo, ki ima ključno vlogo pri proizvodnji rdečih in belih krvničk, uravnava vsebnost stresa in pomaga pri pravilnem delovanju imunskega sistema. Magnezij je odličen antistresni mineral, nujen za zdravje celotnega kardiovaskularnega sistema in mišic.

Kalij je pomemben elektrolit, ki pomaga pri delovanju srca in živcev, obnavlja pomembne funkcije ledvic, zmanjšuje oteklino in sprošča kontrakcije mišic.

Krompir vsebuje še karatenoide, kot je npr. beta-karoten, ki krepi imunski sistem, ohranja vid, ščiti pred staranjem in zmanjšuje nastanek malignih celic. Živila bogata z beta-karoteni za 30% znižujejo tveganje nastanka pljučnega raka.

Krompir je naravno sladilo, ki se počasi sprošča v krvni obtok, ter tako poskrbi za enakomeren dotok dnevne energije. 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Top imena za deklice

23 junija, 2014 0