Thursday, June 20, 2024

Sindrom kronične utrujenosti, za katerega so zdravniki včasih trdili, da je psihološkega izvora ali celo izgovor delomrznežev, je resna bolezen, zanjo trpi več kot milijon Američanov, je ugotovil Ameriški center za kontrolo bolezni (CDC).
Za zdravljenje in hitro okrevanje – četudi še ni čisto jasno, kakšna terapija je najboljša – je zelo pomembna zgodnja diagnoza, poudarjajo v Centru.
»Sindrom kronične utrujenosti je težka bolezen, ki mnogim onemogoča, da se udeležujejo vsakodnevnih aktivnostih in dejavnosti, ki so jim v veselje,« je dejala direktorica CDC Julie Gerberding. »Na srečo obstajajo terapevti za zdravljenje kronične utrujenosti, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju bolečine in trpljenja,« je dodala.


Okoli 80 odstotkov ljudi s sindrom kronične utrujenosti ne ve, da so bolni, ugotavljajo v CDU, kjer so zato začeli s kampanjo ozaveščanja ter na internetu odprl posebno stran posvečeno tej bolezni.
Vzroki za bolezen niso povsem znani, povzroči pa lahko veliko izčrpanost, težave s spanjem ter koncentracijo in spominom. "Gripi podobni simptomi, ki vključujejo bolečine v mišicah in sklepih, povečano telesno temperaturo, bolečine v grlu in limfnih vozlih, glavobol in hitro utrudljivost, pa se po fizični in mentalni aktivnosti še slabšajo,” pravijo. Diagnozo zdravniki postavljajo s pomočjo pregleda zgodovine bolezni pacienta ter psihološkimi in laboratorijskimi testi, s katerimi izključijo druge bolezni.

Za zdravljenje sindroma kronične utrujenosti je potrebna celostna obravnava, ki vključuje zdrav način življenja (zdrava prehrana, spanje, rekreacija, različne tehnike sproščanje), psihoterapijo (spreminjanje odnosa do sebe in sveta, razumevanje utrujenosti in razporeditev prioritet) ter po potrebi tudi farmakološko zdravljenje (antidepresivi, ki zmanjšajo občutek utrujenosti in težave s spanjem).

Vir: 24ur

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice