Monday, July 15, 2024

Če otrok kmalu ponovno zboli za bronhitisom, je to lahko znak za odgovor organizma na njegovo okolico: treba je utrditi obrambo pred okužbami. Posebej v začetku novih življenjskih obdobij, kot sta otroški vrtec ali šola, veliko otrok trpi zaradi pogostega bronhitisa, ki ni kronični bronhitis.


O kroničnem bronhitisu govorimo, ko ima otrok v enem letu več kot tri mesece nepretrgano kašelj – z izkašljevanjem sluzi ali brez nje.

Najpogostejši razlog za kronični bronhitis so kronična gnojna – torej bakterijska – vnetja obnosnih votlin, alergije, bronhialna astma, škodljiva draženja iz okolice, predvsem cigaretni dim, prirojene motnje v predelu bronhov, cistična fibroza in tudi vdihani tujek.

Zapleti

Pri kroničnem bronhitisu se lahko stene malih pljučnih žil zaradi pritiska scefrajo, kar vodi do oviranja pljučne funkcije.

Mora otrok k zdravniku?

• Zdravnik mora s preiskavami ugotoviti, ali gre za kronični bronhitis in izključiti oslovski kašelj in druge vzroke kašlja ( tujek, cistična fibroza….) in bronhialno astmo.
• Pri vsaki novi bolezni morate obiskati zdravnika, da prepreči nadaljnje zaplete.

Kako pomaga zdravnik?

• Zdravnik poskuša odpraviti vzroke in pozdraviti osnovno bolezen. Sicer zdravi samo simptome in poskuša preprečiti zaplete.
• Pediater se bo morda odločil za inhalacije.

Kako otroku pomagate vi?

• Do izboljšanja potrebuje otrok dolgotrajno terapijo z zdravili, ki pospešujejo izločanje sluzi. V veliko pomoč je lahko inhalator in inhalacije. Vsak napad bolezni mora biti intenzivno zdravljen.
• Klimatsko zdravljenje na morju ali v visokih gorah lahko pripelje do dolgotrajnega izboljšanja. Stroške klimatskega zdravljenja pri kroničnem bronhitisu v nekaterih primerih prevzame zavarovalnica. Vprašajte zdravnika, kakšne so možnosti.

Vir:

Naslov izvirnika: Der grose Ratgeber Kinderkrankheiten
Veliki priročnik otroške bolezni; Helmut Keudel dr. med.
IN OBCS MEDICUS, d.o.o Ptuj

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Prehlad otroka

13 junija, 2012 0