Thursday, June 20, 2024

Vzroki krvavenja dlesni, mehkega temno rožnatega tkiva okoli in med zobmi, so lahko zelo različni. Krvavenje lahko povzroči oslabitev imunskega sistema, pomanjkanje vitamina C, akutno vnetje gornjih dihalnih poti, zobni kamen, zobne obloge ali bakterijska nesnaga na zobeh, karies, hormonska neuravnovešenost v času pubertete in nosečnosti, ter celo dedna občutljivost na krvavenje iz dlesni. Najpogostejši vzrok je kronično vnetje dlesni (gingivitis).


V začetni fazi vnetja dlesni, v glavnem krvavijo samo pri ščetkanju zob, s širjenjem vnetja pa se krvavitev pojavlja pri žvečenju in celo pri pritisku jezika na dlesni. Kot infekcija vezivnega tkiva med in okoli zob, je vnetje dlesni v glavnem posledica nepravilne ustne higiene in oblaganja bakterijskih nesnag na zobeh.

Če želimo preprečiti ali ozdraviti krvavenje dlesni, je potrebno predvsem odstraniti vzroke o in izboljšati ustno higieno. S samim ščetkanjem zob ne moremo popolnoma odstraniti vse bakterije, ki povzročajo okužbo dlesni, prav tako ne moremo odstraniti vse ostanke hrane, ki so se nabrali med zobmi, zato je obvezna uporaba zobne nitke. Za dodatno zmanjšanje količine bakterij v ustih, je priporočljiva uporaba vodic za izpiranje ust, ki dezinficirajo dlesni in uničujejo dlesni. Samo s pravilno in pogostejšo ustno higieno lahko preprečimo krvavenje in vnetje dlesni.

Pomembno je vedeti, da vnetje dlesni ni nepomembno obolenje, temveč lahko povzroči razgradnjo dlesni okoli zob, majavost zob in na koncu njihovo izpadanje.
 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Uživajte na soncu – varno!

13 junija, 2012 0