Tuesday, May 28, 2024

Vzrok

Krvavitve med menstrualnim ciklom povzročajo različni dejavniki: poškodbe, okužbe in rak. Krvavitve materničnega vratu se ponavadi povezujejo s polipi, infekcijami, rakom in fibroidi. Krvavitve lahko izhajajo tudi iz jajčnikov in estrogenskih vplivov na ženski reproduktivni sistem. Ti dejavniki sprožajo intrauterine krvavitve.


Potrebujem pomoč?

Ob vsaki nenavadni, ne-menstrualni in obilni vaginalni krvavitvi je potreben nujen obisk pri zdravniku, kjer boste svoje stanje natančno opisali (gre za kronično krvavitev, kako dolgo traja, kako obilna je…). Ob anamnezi bo zdravnik določil preglede in preiskave, ki bodo diagnosticirali krivca za nastalo krvavitev (hormonski dejavniki, okužbe, poškodbe in druge nepravilnosti). Preiskave vključujejo:

  • Popolna krvna slika
  • Koagulacijski test
  • Hormonski testi: FSH, LH; androgena slika, prolaktin, progesteron
  • Nosečniški test
  • Testi delovanja ščitnice
  • PAP test

Med klasični preiskavi uvrščamo tudi histeroskopijo, ter transvaginalni ultrazvočni pregled. Zdravnik vas lahko napoti tudi na biopsijo, ki bo potrdila ali ovrgla sum predrakavih ali rakavih sprememb na reproduktivnem tkivu.

Disfunkcionalna krvavitev iz maternice

Poleg omenjenih dejavnikov pa je za obilnejše krvavitve med menstrualnim ciklom lahko odgovorno stanje, ki ga imenujemo disfunkcionalna krvavitev iz maternice. Krvavitve nastanejo kot posledica neustrezne komunikacije med možgani in spolnimi organi. Skoraj vse omenjene krvavitve nastanejo v najbolj ekstremnem ženskem reproduktivnem obdobju: 20% pri dekletih mlajših od 18 let in 40% pri ženskah starejših od štirideset let.

Zdravljenje disfunkcionalne krvavitve

Zdravljenje je tesno povezano s starostjo pacientke in laboratorijskih izvidov. Pri najstnicah se stanje največkrat samo opazuje, v nekaterih primerih se predpišejo kontracepcijske tablete. Najstnice se zdravi zgolj ob hujših simptomih in veliki izgubi krvi, ki povzroča anemijo. Ženske v najbolj zrelem reproduktivnem obdobju 20 -30 let so podvržene konvencionalnemu zdravljenju, ki vključuje:

  • Kontracepcijske ali zgolj progesteronske tabletke
  • Maternični vložki, ki sproščajo progestin
  • Protibolečinske tablete pred samim začetkom krvavitev

Izguba krvi pa je velik dejavnik tveganja, ki vodi v slabokrvnost. Prav zaradi velikega tveganja nastanka anemije, se preventivno priporočajo farmakološki ali naravni dodatki železa. V primeru, da želite zanositi, pa se predpišejo tablete za stimuliranje ovulacije.

Pri ženskah s hudimi simptomi in ženskah v menopavzi je najprej potrebno potrditi ali ovržti sum karcinoma. Zdravljenje se v glavnem osredotoča na ustavitev nenormalne količine krvi. V primerih, ko je sum karcinoma ali drugi nepravilnosti ovržen, lahko intrauterino krvavitev nadziramo z odmerki estrogena in progesterona. V izrednih primerih se lahko zahteva ablacija endometrija in histerektomija.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Otrok vegetarijanec

30 julija, 2012 0