Sunday, May 26, 2024

Ameriški znanstveniki so pregledali 560 žensk mlajših od 35 let, ki so zaradi zdravljenja neplodnosti poiskale zdravniško pomoč.


Odkrili so, da imajo ženske s krvno skupino 0 višjo vsebnost folikulo-stimulativnega hormona (FSH), hormona za katerega velja, da je pokazatelj hitrejšega propadanja zalog jajčnih celic. Rezultate raziskave so predstavili na konferenci Ameriškega združenja za reproduktivno medicino v Denverju.

Dr. Edward Nejat, ki je na Medicinski fakulteti Albert Einstein v New Yorku vodil raziskavo, je dejal: »Pri ženskah s krvno skupino 0, se v primerjavi z drugimi krvnimi skupinami, dvakrat pogosteje pojavi povišana vrednost FSH. Odkrili smo, da so ženske s krvno skupino A, zaščitene pred tem učinkom.«

Krvne skupine so določene z antigenom, ki se nahaja na površini rdečih krvničk, tako da imajo osebe krvne skupine A na svojih eritrocitih antigen A, ljudje krvne skupine B antigen B, ljudje s krvno skupino AB imajo oba antigena, ljudje krvne skupine 0 pa na eritrocitih nimajo antigenov.

Naslednji prispevek

Stimuliranje ovulacije

13 junija, 2012 0