Saturday, April 13, 2024

»Bili smo presenečeni nad visoko vsebnostjo pozitivnih kultur. Najpogostejša bakterija med njimi je bila E.coli,« je dejal dr. Roy Kessous iz Soroka University Medical Centra v Beer-Shivu.


Dr. Kessous je s svojo ekipo analiziral podatke abscesov Bartholinijeve žleze 219 pacientk, od katerih je bilo 132 primarnih infekcij, 87 pa recidivov. Pozitivne mikrobiološke kulture so našli v 61,8% primerov, najpogostejša pa je bila Escherichia coli. Zgolj 7,9% infekcij je povzročilo več bakterij. E. coli je bila najpogostejša povzročiteljica ponavljajočih okužb (56,8%), prvič pa je bila odgovorna za 37% okužb.

Okoli četrtina preiskovanih izoliranih kultur, je bila odpornih na penicilinske antibiotike. Samo trije primeri (5,2%) so bili povzročeni z enterobakterijami, ki proizvajajo beta laktamaze (v zadnjih letih beta-laktamaze širokega spektra predstavljajo velike težave). V raziskavi ni bilo primerov povzročenih z meticilin-rezistenčnim zlatim stafilokokom (MRSA).

Pri 12 nosečnicah, ki so imele absces Bartholinijeve žleze, so bile mono kulture pozitivne v 58,3%, mešane pa v 25%, so zapisali v poročilu objavljenem v strokovni reviji Obstetrics & Gynecology.

Pozitivne bakterijske kulture je spremljala povišana telesna temperatura, levkocitoza nad 12.000 celic/ml, ter nevrtofilija višja od 85%. Tudi porast anaerobnih bakterij je bilo pogosto povezano z visoko telesno temperaturo, ter redkeje z levkocitozo in nevtrofilijo.

Dr. Kessous je dajal, da je empirična antimikrobna terapija še vedno kontroverzna metoda zdravljenja: »Primarni način zdravljenja je še vedno kirurška drenaža, uporaba antibiotikov je zgolj dodatna mera!«

»Antibiotična terapija se uporablja za zdravljenje nezrelih abscesov, pri katerih je kirurško drenažo nemogoče izvesti. Uporabi se tudi v primeru, da se po kirurškem posegu stanje ne izboljša, ali pa se pojavijo novi zapleti. V kolikor se pojavijo težji zapleti (sepsa, celulitis in nekrotizirajoči fascitis, je potrebno določiti kulturo abscesa. Dobra klinična prakse je, da se ob vsaki drenaži izvede in določi kultura bakterij,« je še dodal.

Empirična antibiotična terapija priporoča zdravljenje z amoksicilinom s klavulansko kislino.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kaj moški prikrivajo na Facebooku

30 oktobra, 2013 0