Monday, June 17, 2024

Vzrok

Najpogostejši povzročitelji labirintitisa so bakterije in virusi, ki penetrirajo v notranje uho. Labirintitis pogosto nastane kot posledica vnetja srednjega ušesa, ki se širi na notranje uho.


Vrste labirintitisa

Akutni serozni labirintitis – Najpogosteje ga povzroči vnetje srednjega ušesa, ter se pojavi nenadoma. Prvi simptomi so piskanje v ušesu, ki preide v redukcijo sluha, vrtoglavica, motnje ravnotežja, slabost in bruhanje. Terapija je antiinflamatorna, simptomi prenehajo nekje med sedmim in petnajstim dnevom. Sluh oslabi v zelo redkih primerih.  

Akutni purulentni labirintitis – tudi ta oblika se pojavi nenadoma. Simptomi so močnejši, od intenzivnih vrtoglavic, slabosti, bruhanja in naglušnosti. Terapija je kirurška in jo je potrebno izvesti čim prej. Najpogostejša posledica obolenja je delna naglušnost.

Kronični serozni labirintitis – se pojavi kot posledica akutne serozne oblike ali po kroničnem kataralnem vnetju srednjega ušesa. Pri tej obliki prihaja do postopne ali trajne redukcije sluha, bolezen pogosto preide neopaženo, saj so simptomi zelo blagi.

Kronični purulentni cirkumskriptni labirintitis – se pojavi kot posledica kroničnega otitisa. Najpogostejša simptoma sta redukcija sluha in vrtoglavica.

Kronični purulentni difuzni labirintitis – najpogostejši povzročitelj je akutni purulentni labirintitis ali kronični otitis. Simptomi so blagi in pogosto se med audiometrijo opazi redukcija sluha.

Degenerativni labirintitis – se najpogosteje pojavi kot posledica poškodb sluha ali kot posledica toksičnih dejavnikov. Nekateri toksični dejavniki (egzogeni) so visoki odmerki zdravil (kinin, diuretiki…), alkohol, tobak in barve za lase, endogene dejavnike pa povzročajo bolezni kot sta diabetes ali hepatitis. Travmatični dejavnik je lahko nenaden močan in glasen zvok (eksplozija) ali konstantni zvoki močnejše intenzivnosti (železarne, papirnice, kovačnice…). Poškodbe sluha povzroča tudi glasna glasba.

Atrofični labirintitis – se kot posledica atrofije ušesnega tkiva, pojavi pri starejši ljudeh. Omenjena oblika je lahko izzvana tudi z aterosklerozo ali hipertenzijo. Simptomi so vrtoglavice, tinitus (piskanje v ušesih) in naglušnost.

Kategorija:   Bolezni, Novice
Naslednji prispevek

Aloe vera

5 januarja, 2014 0