Monday, July 15, 2024
13 junija, 2012

Laboratorijska napaka odkrila zdravilo proti raku?

By 0 538 Views

Znanstvenica Katherine Schaefer je bila najprej zelo nejevoljna, ko je ugotovila, da je uničila rakave celice, ki jih je vzgajala za svoja raziskovanja. Potem pa je prišla na misel, da bi ravno to lahko bil pravi način za boj proti tumorjem, ki so postali odporni na zdravila.


Schaeferjeva je poskušala najti zdravilo za ublažitev vnetij, ki se pojavljajo kot posledica Chronove bolezni, ki povzroča diarejo in močne bolečine. Rakave celice je uporabljala kot modele, na katerih je testirala zmes modulator PPAR-gama, ki je prej nikoli niso imeli za morebitno zdravilo.

»Zmotila sem se pri izračunu in uporabila preveliko količino,« je pojasnila znanstvenica, »zato so rakave celice propadle«. Po dodatnih preverjanjih je skupaj s svojo raziskovalno skupino z medicinskega centra Vseučilišča Rochester v New Yorku ugotovila, da zmes ubije skoraj vsako epitelno celico tumorja.

Modulator PPAR-gama deluje na osnovi lomljenja ovojnice raka. Zakaj jo zmes spodbuja k samouničenju, še ni znano, zato se poskusi na miših nadaljujejo. Raziskovalci upajo, da bo novo odkritje pomagalo v boju proti raku debelega črevesa, jeter, požiralnika in kože.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kupujte naravno kozmetiko in čistila

13 junija, 2012 0