Monday, March 4, 2024

Raziskovalci nameravajo odkritje krav, ki dajejo mleko s samo 0,1 odstotka mlečne maščobe, uporabiti v svoj prid. Kravje gene želijo uporabiti za vzrejo nove vrste krav, ki bi proizvajale \’lahko mleko\’. Iz njega bi lahko izdelovali maslo, ki bi bilo lahko mazljivo tudi v trdem stanju.


Nenavadne živali so odkrili, ko je biotehnološko podjetje "ViaLactica" raziskovalo vsebnost mleka pri kravah, ki pripadajo določeni čredi. Ob podatkih glede natančne genetske sestave vsake posamezne krave, naj bi bilo po trditvah britanskega interesnega združenja Dairy UK, "samo še vprašanje časa, da pričnejo vse krave proizvajati mleko s temi specifičnimi lastnostmi".

Odkritje naj bi bilo tržno zanimivo, ker vedno več ljudi posega po mlečnih izdelkih z nizko vsebnostjo maščobe. Za proizvodnjo tovrstnih živil morajo zdaj najprej odstraniti maščobo, ki jo povečini uporabijo pri izdelavi masla in smetane. S povečanim deležem nizkokaloričnega kravjega mleka bi se temu izognili.

Industrijsko izdelano mleko z nizko vsebnostjo maščob ima namreč to pomanjkljivost, da v primerjavi s polnovrednim mlekom vsebuje manj vitaminov A, D, E in K.

Z omenjene novozelandske farme še posebej izstopa ena izmed krav, ki naj bi v mleku imela spremenjeno sestavo nasičenih in nenasičenih maščob. Raziskovalci želijo njene lastnosti prenesti na druge krave. Po pisanju strokovnega časnika "Chemistry & Industry" doslej še ni bilo znano, da bi lahko krave v večjih količinah dajale mleko z nizko vsebnostjo maščobe.

Nasičene maščobe vplivajo na povečano količino holesterina v krvi, kar pomeni tveganje za srčni infarkt. Uživanje nenasičenih maščob je po drugi strani življenjsko pomembno, saj jih – za razliko od nasičenih maščob – človeško telo ne more samo proizvajati.

Vir: 24ur 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Varna hormonska terapija?

13 junija, 2012 0