Thursday, February 22, 2024

Izogibanje mleku in mlečnim izdelkom, ki vsebujejo laktozo, zniža verjetnost poslabšanja simptomov driske, bruhanja, potrebe za dodatno rehidracijsko terapijo ali trajno izgubo telesne teže, piše The Cochrane Library.


Mlajši otroci z akutno drisko, kot posledico infekcijskega gastroenteritisa, lahko začasno prenehajo proizvajati laktaze, encime tankega črevesja, ki prebavljajo laktozo oz. sladkor v mleku. Nesposobnost pretvarjanja in absorpcije laktoze pa lahko privede do poslabšanja in podaljšanja trajanja driske. Laktoza se pretvori v molekule galaktoze in glukoze.

Driska je pogosto neprijetne spremljevalka mlajših otrok in po svetu vsako leto povzroči okoli 2 milijona smrti, največ v državah v razvoju. V razvitih državah driska ponavadi ne povzroča smrti, vendar je pogost razlog za hospitalizacijo otrok.

Za drisko je značilno pogosto opravljanje velike potrebe, stolica je redka ali vodena, ter odstopa od normalnega ritma opravljanja velike potrebe otroka. Potrebno je poudariti, da dojenčki, ki še ne jedo goste hrane, imajo redkejšo stolico, kar pa je povsem normalno.

Akutna driska je najpogosteje posledica okužbe, še posebej v primerih ko jo spremljajo bruhanje, krvava stolica, visoka telesna temperatura, izguba telesne teže in brezvoljnost.

Če je driska huda in dolgotrajna bo najverjetneje povzročila dehidracijo. Tudi v primerih, ko do dehidracije ne pride, pa kronična driska ponavadi privede do izgube in nezmožnosti pridobivanja telesne teže.

Kategorija:   Novice, Zdravje dojenčka
Naslednji prispevek

Kontracepcija za moške

4 decembra, 2013 0