Saturday, May 25, 2024

Če bi bodočim materam katera, ki je že preživela podobno izkušnjo realno povedala, kaj vse bodo v času nosečnosti in poroda doživele, bi bilo na svetu veliko manj ljudi, je dejala koluministka New York Timesa.


Kaj reči vprašanj polnemu dekletu, ki se prvič sooča z nosečnostjo in ko za nasvete povpraša izkušeno mamico? Zaradi prizanesljivosti večina žensk pripoveduje blažjo različico celotne zgodbe. Prenašamo nekaj najpogostejših neiskrenih nasvetov, ki jih matere zaupajo nosečnicam.

Jej kolikor želiš, v nosečnosti ješ za dva, po porodu se boš hitro vrnila v svojo staro kožo

Resnica – Zgoraj omenjeno res velja za nekatere srečnice, za veliko večino pač ne. V kolikor ne boste pazile kaj jeste v nosečnosti, ne boste samo pridobivale na telesni teži, ampak se boste z njo borile tudi po porodu. Poleg maščobnih oblog pa bodo bolj opazne tudi deformacije kože (strije). Če že pred porodom niste bili manekenka in če po porodu ne jeste kot ptičica in vadite nekaj ur dnevno, prejšnje forme enostavno ne morete doseči. Bodite previdne, preveliko pridobljenih kilogramov v nosečnosti povečuje nastanek težav v vsej gestacijski starosti.

Porod ni tako boleč kot pravijo, telo pa po porodu pozabi na bolečino

Resnica – Skoraj neverjetno je, koliko ljudi misli in trdi nekaj takega. Porodno bolečino enostavno ni moč ignorirati zgodilo se bo, da vas bo bolečina presenetila ko boste to najmanj pričakovale. Pri tem veliko težav povzročajo telesne tekočine nad katerimi ne boste imele kontrole in o katerih nihče ne govori, ko pripoveduje pravljice o porodu. Nihče sicer ne oporeka, da je rojstvo ena najlepših življenjskih izkušenj vsake ženske, vendar porod ni neboleč in vsekakor pušča sledi na vašem telesu.

Otrok vaju bo s partnerjem zbližal

Resnica – Kot v prvem primeru to mogoče funkcionira v nekaj prvi tednih, vendar je v veliki večini primerov nesmisel. Še posebej to velja za pare, ki so se za izboljšanje medsebojnega razumevanja in spoštovanje odločili za projekt – otrok naju bo zbližal. Ne samo, da je otrok povsem zgrešen mediator, ampak je za otrokov čustven razvoj pomembnih nekaj zdravih prvih let skupnega funkcioniranja kot srečen par. To pa je obdobje, ko so starši pod izjemnim stresom in se tako ali tako že večina oddaljuje eden od drugega. Prav to je obdobje ko prične največ zakonov pokati po šivih.

Tvoje telo se bo navadilo na nespečnost

Resnica – Vaše telo se lahko zgolj kratek čas bori z nespečnostjo, vendar se nanjo nikoli ne navadi. Enostavno, vaš organizem za normalno delovanje vsak dan potrebuje določeno količino sna. Ne da se ga pretentati z nobenim trikom. Nekatere matere zaspijo v trenutkih ko zaspi njihov otrok, druge ta čas raje namenjajo gospodinjskim opravilom. Obe taktiki imajo svoje prednosti in slabosti. Vedite, da boste nenaspane težko pazile na otroka, obenem pa uravnotežile druge življenjske obveznosti.

Naslednji prispevek

Občutljive dojke v nosečnosti

13 junija, 2012 0