Saturday, May 25, 2024

Tveganje med nosečnostjo

Številne fiziološke spremembe med nosečnostjo lahko v nekaterih primerih vzpodbudijo formiranje novih ledvični kamnov, druge pa tveganje celo nekoliko znižajo. Končni rezultat kaže, da ledvični kamni nosečnic dejansko ne prizadenejo nič pogosteje kot ostale ženske. Ledvični kamni se pojavijo približno 1:1500 nosečnosti.


Spremembe v nosečnosti, ki vplivajo na formacijo ledvičnih kamnov:

•    Kardiovaskularni sistem – poveča se volumen krvi
•    Ledvice – poveča se potreba po čiščenju
•    Črevesje – absorbira več kalcija, ki se sprošča v urinu
•    Substance v urinu – citrat (limonin sok) ima dokazan preventivni učinek  
•    Zgornji sečni trakt (vključno z ledvicami in mehurjem) – postanejo dovzetni na delovanje in širjenje maternice, ter sproščanje hormonov. Bolečina je veliko bolj izrazita na desni strani, vse skupaj pa vliva na počasnejše odvajanje urina in večjo verjetnost okužb, ter nastanka kamnov.
 

Kdaj najpogosteje nastanejo ledvični kamni?

Nedavna raziskava v Franciji je primerjala 244 nosečnic in 5712 ne-nosečih žensk z ledvičnimi kamni. Ugotovili so, da so se v nosečnosti ledvični kamni v glavnem pojavili v drugem tromesečju (39%) in tretjem tromesečju (46%) nosečnosti. Spodbudno je, da so kar pri 81% nosečnic ledvični kamni spontano izginili, pri ne-nosečih ženskah je bil ta odstotek zgolj 47%. Razlog verjetno tiči v tem, da so ledvični kamni pri nosečnicah drugačne strukture (kalcijev fosfat), v splošni populaciji pa najpogostejše ledvične kamne gradi kalcijev oksalat.
 

Simptomi

 

Tipični simptomi ledvičnih kamnov v nosečnosti so: slabost, bruhanje, kriv v urinu, bolečine v trebuhu in bokih.

Diagnoza

Diagnoza in zdravljenje med nosečnostjo predstavljata določeno težavo. Konvencionalna diagnoza z rentgenom je v nosečnosti plodu nevarna, kirurško zdravljenje pa je močno omejeno.

Izpostavljanje sevanju gama žarkov ali CT slikanju, ki se uporabljata za diagnosticiranje ledvičnih kamnov, predstavljata v prvem tromesečju nosečnosti morebitno tveganje za pravilno organogenezo ploda. V drugem in tretjem tromesečju, ko je organogeneza končana, pa je tveganje nekoliko manjše. Strokovno mnenje je deljeno, velja pa dejstvo, da se je potrebno nepotrebnim radioaktivnim sevanjem v nosečnosti izogniti. Strategija izključitve sevanja pri diagnozi ledvičnih kamnov vključuje ultrazvočni pregled ali MRI, vendar ti dva pregleda nista tako natančna. Neodkrit kamenček pa lahko predstavlja povečano tveganje tako za zdravje matere, kot nerojenega otroka (bolečina, okužbe, visok krvni tlak). V nekaterih primerih CT upraviči celo morebitno tveganje.
 

Zdravljenje

Zdravljenje ledvičnih kamnov v nosečnosti je odvisno od več dejavnikov (nenadzorovane bolečine, okužbe ali oslabljenega delovanja ledvic). Zdravljenje je potrebno presoditi in prirediti prisotnim simptomom. Največkrat se s protibolečinskimi tabletami lajša bolečino, saj večina ‘nosečniških’ ledvičnih kamnov spontano izgine. V redkih in hujših primerih je potrebna intervencija, ki vključuje namestitev JJ stenta ali ureternega katetra in/ali nefrološke cevke (drenaža). V primeru izbire katetra je potrebna njegova zamenjava vsake dva meseca (ali celo bolj pogosto), saj obstaja verjetnost nastanka kamnitih delcev na samem katetru. Nefrološka cevka se vstavi direktno v ledvico in je povezana z neprijetnostjo v obliki zunanje drenažne vrečke. Zdravljenje, v kolikor je zahtevano, je med nosečnostjo običajno omejeno na uteroskopijo z laserjem – litotripsija. Šok valovna litotripsija se zaradi razvijajočega zarodka ne izvaja.

http://youtu.be/YevE6rYV2MA

Preberite še:
Kako lahko preprečite nastanek ledvičnih kamnov?
Koliko so v resnici stari naši organi?
Zakaj zehamo?
Kaj resnično se nahaja v naši kozmetiki?
Odložitev poroda
Krvavitve v nosečnosti
Porodnišnice
 

Naslednji prispevek

Nosečnost znižuje tveganje za multiplo sklerozo

13 junija, 2012 0