Thursday, July 18, 2024

Analize vode so pokazale, da se je ponekod v omrežju prisotnost bakterij zmanjšala. Generalni direktor zavoda Zvonimir Rudolf upa, da se bodo bakterije znebili s pregrevanjem vode, saj še en klorni šok ne pride v poštev. Pregrevanje vode naj bi bil po mnenju nekaterih epidemiologov najučinkovitejše sredstvo boja. Toplotni šok pomeni, da ima voda na koncu vodotoka vsaj 60 stopinj Celzija.


Rudolf je povedal, da imajo s to metodo težave, ker v stavbi onkologije te temperature ne dosežejo. Zato bodo morali sistem pregledati projektanti in ugotoviti, kje je težava.

V stavbi H Onkološkega inštituta tako do preklica veljajo poostreni ukrepi. Bolniki ostajajo v zgradbi, saj jih po Rudolfovih besedah nimajo kam premestiti. Do danes se na onkološkem inštitutu s to bakterijo ni okužil še nihče.

Legionelo ubije vročina
Legionela v naravi živi v stoječih in tekočih vodah, lahko pa se naseli tudi v kanalizacijske in toplovodne sisteme. Najbolje prenaša temperaturo od 0 do 63 stopinj Celzija. Idealne razmere za njen razvoj so med 35 in 46 stopinjami, uničijo pa jo lahko s toplotnim šokom. Legionela namreč v vodi, ki ima 66 stopinj, umre v dveh minutah.

Bolezen se ne prenese na zdravega človeka
Okužba z legionelo lahko nastane s pitjem okužene vode in tudi z vdihavanjem aerosolov, prvi znaki bolezni – glavobol, vročina, suh kašelj – pa se pokažejo po dveh tednih. Na srečo se bolezen ne prenaša z bolnika na zdravega človeka.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kupujte naravno kozmetiko in čistila

13 junija, 2012 0