otrok > vzgoja

Lenoba pri otrocih

Leni otroci pogosto odrastejo v lenuhe. Pomanjkanje delovne vneme in navad pa se ne zrcali zgolj na delovnem mestu, ampak tudi v odgovornosti v zakonski zvezi. Prav lenoba pa izhaja iz družinskega okolja, lahko bi celo dejali, da je privzgojena. Starši smo najboljši vzorniki in če sami večina časa preživimo pred televizijskim sprejemnikom ali celo popoldne brskamo po svetovnem spletu, bodo naše navade otroci kaj hitro prevzeli. Otrok išče bližnjice (tudi odrasli seveda – samo poglejte kako dobro se prodajajo pripravki za izgubo odvečne telesne teže) zato je vzgoja naporna in predstavlja pravi starševski izziv. Starši se pogosto tolažimo, da je otrok preobremenjen s šolskimi in obšolskimi dejavnostmi, vendar sta gibanje in sodelovanje pri hišnih opravilih ne zgolj potreba, ampak pravilo.

Piše: Kobal Maja


Težko si je priznati

Da se je otrok razvil v deklarirano lenobo nam je staršem zelo težko priznati. Priznanje je korak v pravo smer, v smer brez kričanja in izgube živcev, brez občutka, da otrok popolnoma kontrolira situacijo v kateri smo se znašli. Prevzemite nadzor nad dogajanjem, namesto kričanja uvedite nagrade in kazni, bodite pogumni in odgovorni. Pri nagrajevanju in kaznovanju bodite dosledni.

Pogovor

S pogovorom rešimo skoraj vse zagate. Otroku povejte, da je lenoba zanj škodljiva in vodi v neodgovorno kasnejše življenje. Potrebno mu je jasno povedati, da bodo vedno srečevali ali delali z ljudmi, ki bodo od njega ne samo pričakovali ampak zahtevali pravočasno in učinkovito opravljene naloge. Otrok se mora seznaniti z delovnimi obveznostmi v družini, šoli, službi...

Zelo pomembno je, da se otrok zave, da streha nad glavo, hrana, elektrika, oblačila... niso samoumevni. Seznanite jih z odgovornostjo in posledicami.

Seznam

Na tablo ali list papirja, ki je obešen na steni zapišite njegove vsakodnevne obveznosti. Seznam lahko prilagodite otrokovi starosti, lahko se osredotočite zgolj na dnevne naloge, ali pa obveznosti razporedite na cel mesec. Petletnik že lahko samoiniciativno v košaro odnese svoja umazana oblačila, pospravi igrače, medtem ko enajstletnik že lahko pomije posodo, ali jo zloži v oz. iz pomivalnega stroja.

Seznam obveznosti namestite na vidno mesto. Jasno povejte kakšne so posledice v primeru, da določena zahteva na seznamu ostane neprečrtana. Seznam je vidno obvestilo, ki otroku onemogoča izgovore v smislu,' nisem vedel' ali 'saj mi ni nihče nič rekel'. Če je otrok premajhen, besede nadomestite s skicami ali sličicami.

Nagrada

Nagrada za učinkovito opravljeno delo naj bo skromna in vsekakor ne vsakodnevna. Podelite je zgolj enkrat na mesec.

Vzor

Otrok prve vzornike poišče nikjer drugje kot v starših. Otroci so ogledalo staršev. Sedenje pred televizijo in histerično kričanje zaradi nereda in nemira, otroke ne bo usmerilo v pravo smer. Kljub utrujenosti in slabemu razpoloženju moramo opraviti vsakodnevna opravila. Seveda moramo vključiti tudi otroke. Bodimo vzor z dejanji in ne besedami.

Telesna aktivnost

Poiščite telesno aktivnost v kateri bo uživala vsa družina. Mogoče bo težko, vendar je celotno naše  življenje  eno samo prilagajanje, zakaj se mu ne bi prilagodili tudi kot družina. Sprehodi, planinarjenje, igranje badmintona, kolesarjenje, rolanje, odbojka... so enostavne in poceni aktivnost, v katerih lahko uživa celotna družina. Vsakodnevna telesna aktivnost pa je poceni preventiva pred številni boleznimi, vključno s prekomerno telesno težo (WHO je debelost umestila na seznam sodobnih bolezni).

Prostovoljstvo

Kot družina se lahko priključite številnim dobrodelnim ali prostovoljnim akcijam. Pobiranje smeti, zbiranje starega papirja, darovanje starejših ali premajhnih oblačil, igrač, hrane... otroku moramo vcepiti tudi pozitiven pomen pomoči drugim.

Foto: Theblaze

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji