Thursday, May 30, 2024

Znanstveniki iz Inštituta Karolinska V Stockholmu so v raziskavo vključili prostovoljce, ki so jih prvo noč pustili spati priporočljivih osem ur in jih nato fotografirali. Naslednji dan, so prostovoljce po tridesetih neprespanih urah ponovno fotografirali.


Ugotovili so, da se nenaspanost kaže s številnimi fiziološkimi spremembami v organizmu, kar se hitro opazi na obrazu posameznika.

Nespečnost vpliva na imunski sistem in povečuje verjetnost infekcij, višje koncentracije sladkorja v krvi in hipertenzijo.

Dr. John Axelsson z Oddelka za klinične nevroznanstvene raziskave na Inštitutu Karolinska je spomnil tudi na posledice pri ljudeh, ki delajo v nočnih izmenah. Že pri petintridesetih letih se pri mnogih opazi razvoj ateroskleroze.

Privlačen, sijoč obraz je znak dobrega zdravja, je dejal Axelsson in dodal, da s seboj nosi tudi spolno privlačnost, potencialno izbiro partnerja in misel na prenos dobrih genetskih predispozicij.

»Če želite bolj zdrav in privlačen videz si namesto kozmetičnih preparatov privoščite dolg in kakovosten spanec,« je še dodal.

Rezultate raziskave so avtorji objavili v reviji British Medical Journal in upajo, da bodo koristni podatki pri ambulantnem zdravljenju v pomoč tudi zdravnikom.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Raziskava o PTSP

13 junija, 2012 0