Thursday, July 18, 2024

Ljubljana, 20. oktober 2009; Slovensko združenje za zdravljenje bolečine (SZZB) je javnost opozorilo na letošnji svetovni dan proti bolečini (19. oktober). Na tiskovni konferenci so obenem simbolično obeležili začetek svetovnega leta boja proti kostno-mišični bolečini, ki bo trajalo vse do oktobra 2010. Kot kaže velika študija SZZB iz leta 2006, so najpogostejši vzrok kroničnih bolečin med Slovenci prav bolečine v križu in hrbtenici.

Študija o kronični bolečini v Sloveniji, v kateri je sodelovalo 1100 anketirancev, je pokazala, da trpi za kronično bolečino 23 % Slovencev. Ti podatki nas po pojavnosti bolečine med evropskimi državami uvrščajo na četrto mesto skupaj z Belgijo, Norveško, Poljsko in Italijo. Iz te iste študije je obenem razvidno, da kar 62 % Slovencev, ki se soočajo s kroničnimi bolečinami, trpi za bolečinami v križu in hrbtenici. Prav slednja je najbolj tipična kostno-mišična bolečina in glavni vzrok bolniškega staleža kroničnih bolečinskih bolnikov. Posledično kostno-mišična bolečina prav zaradi velikega števila izpada delovnih dni predstavlja pomemben problem tudi za širšo družbeno skupnost.  


»Vzroki za tovrstne bolečine so lahko različni – od poškodb, osteoporoze, do posameznih procesov v kosteh (vnetja ali kostni zasevki rakavih obolenj) in kroničnih degenerativnih sprememb. Glavno vodilo pri zdravljenju kostno-mišične bolečine so zagotovo: zadosti gibanja, zgodnja mobilizacija, zgodnja rehabilitacija, fizioterapija in seveda po potrebi analgetiki in zdravila za sproščanje mišičnih krčev,« je ob tej priložnosti poudarila predsednica SZZB in Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine prim. mag. Marija Cesar Komar, dr.med.

Prisotni slovenski strokovnjaki s področja zdravljenja bolečine, ki se vsakodnevno zavzemajo za manj bolečin in trpljenja bolnikov, so na tiskovni konferenci poudarili vse prevečkrat nezadovoljivo in nepravilno zdravljenje bolečine. Prim. Jelka Pirc, dr. med. je predstavila doktrinarno zdravljenje bolečin kostno mišičnega izvora, prof. dr. Zmago Turk, dr. med. pa je v kratki predstavitvi osvetlil značilnosti medicinske rehabilitacije pri kostno mišičnih bolečinah. Prim. mag. Nevenka Krčevski Škvarč, dr. med. se je v svoji predstavitvi osredotočila na SCS-stimulacijo hrbtenjače, ki velja za novo metodo zdravljenja trdovratnih bolečin v hrbtenici in okončinah.

SLOVENSKO ZDRUŽENJE ZA ZDRAVLJENJE BOLEČINE

SZZB je strokovno združenje zdravnikov različnih specialnosti, veliko jih dela prav v protibolečinskih ambulantah, ki se vsakodnevno srečujejo z bolečino in se zavedajo njene razsežnosti. Poglavitna naloga SZZB je spremljanje novosti ter sprejemanje smernic in doktrin s področja zdravljenja bolečine. Obenem skrbi za zasnovo in izpeljavo študij s področja bolečine v Sloveniji ter njihove objave v domači in tuji strokovni literaturi. Prizadevajo si, da bi ozavestili bolnike, ki lahko sami s pravilnim ravnanjem in upoštevanjem navodil zdravnikov naredijo veliko za svoje boljše počutje.

V 13 letih obstoja SZZB je združenje 9. in 10. oktobra na Bledu pripravilo svoj prvi mednarodni kongres s pridruženim simpozijem o nevrofiziologiji bolečine, kjer je predaval tudi dr. Janez Faganel. Teme kongresa so bile akutna in kronična bolečina ter njuno zdravljenje, organizacija služb za zdravljenje akutne in kronične bolečine ter nevrofiziologija bolečine. Zvrstilo se je 37 predavanj priznanih domačih in tujih strokovnjakov s tega področja.

International Association State of Pain – IASP, ki je svetovna organizacija za študij bolečine in katerega del je tudi SZZB, vsako leto določi temo leta. Tako je letošnje leto posvečeno  zdravljenju  kostno-mišičnih bolečin. Pričenja se 19. oktobra 2009 in traja vse leto, do naslednjega oktobra 2010, ko bo izbrana  druga tema.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice