Saturday, February 24, 2024

Tudi znanost je potrdila: limona je na vrhu lestvic živil, ki vsebujejo največ antioksidantov, pa ne samo to. Zahvaljujoč citronski kislini nevtralizira strupene snovi in njihovo delovanje, lajša prebavo in pospešuje razgradnjo maščob. Vsebuje velik odstotek selena in vitamina C, ki krepi imunski sistem in upočasnjuje staranje, ter vitamin B, ki je nepogrešljiv gradnik živčnega sistema. Obstajajo torej številni razlogi, da z limono začinite vsako jed.


Zjutraj še pred dišečo kavo popijte kozarec limoninega soka. Za preprečevanje simptomov gripe in prehlada je to najučinkovitejša preventivna metoda, obenem pa vam bo limonin sok popravil razpoloženje, tako da boste stanovanje zapustili nasmejani ne glede kaj vas čaka zunaj vašega doma.

Limona je odlična solatna začimba, omake pa naredi bolj dišeče in okusne. Tudi pri mesnih in ribjih jedeh je limonin sok našel svoje mesto. Limonin sok izboljšuje prebavo, specialitete iz žara pa postanejo okusnejše. Svoj okus in vonj doda tudi sadni solati in preprečuje, da sadje v solati na zraku oksidira (porjavi). Ne pozabite: limonin sok na hrano vedno nakapljamo iz sveže, surove limone, saj le na ta način ohranimo vitamine in minerale, ki so občutljivi na zrak in svetlobo.

Ne zavrzite limoninega olupka, ki je vir pomembnih sestavin: flavonoidov in esencialnih olj. Flavonoidi krepijo krvne žile in olajšajo izmenjavo kisika v organizmu. Esencialna olja, kot je limonin, imajo antiseptične lastnosti.

Če želite iz limone iztisniti kar največ soka, jo za nekaj časa namočite v toplo vodo, med dlanmi blago pognetite in nato odcedite. Limona se pogosto uporablja tudi pri manjših kuhinjskih neprijetnostih. Če želite, da vam riba ne razpade jo pred kuhanjem namočite v limonin sok. Testo za piškote bo lepše če mu dodate žlico limoninega soka. Preden beljake stepete v sneg, jim dodajte žličko limoninega soka, ki bo sneg učvrstil.

Neprijetnemu ribjemu vonju ali vonju česna na vaših dlaneh, se lahko zoprstavite z limoninim sokom.

Detergentske lastnosti limoninega soka pa dobro poznajo vinogradniki in izdelovalci kisa, saj si le lahko le z limoninim sokom odstranijo v kožo zažrt in oksidiran grozdni ali jabolčni sok.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Teden zdravih dojk

8 oktobra, 2012 0