Monday, April 22, 2024

1. Kaj so probiotki?

Razlika med probiotičnim zdravilom in ostalimi probiotiki


 Linex Forte je poleg Linexa edino registrirano probiotično zdravilo v Sloveniji.

Probiotiki so mlečnokislinske bakterije, ki jih pogosto poimenujemo kar probiotične bakterije. Probiotične bakterije so živi mikroorganizmi, ki uravnavajo črevesno floro in tako v primerni količini ugodno vplivajo na človekovo zdravje. Probiotiki se nahajajo v hrani (jogurtih), dodatkih k prehrani in v zdravilu Linex in Linex forte. Prednost probiotičnega zdravila je njegova kontrolirana sestava. Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.Pri izdelavi Linex Forte in tudi Linexa se uporabljajo enaki postopki in standardi, ki se sicer uporabljajo za proizvodnjo zdravila in to od začetka do konca roka uporabe. To pomeni, da sta Linex Forte in Linex edina probiotika ki imata ves čas uporabe kontrolirano sestavo in s tem zagotovljeno učinkovitost glede na navedeno koncentracije probiotičnih bakterij. Samo za zdravila se lahko navajajo zdravilni učinki. Poleg tega so vse trditve o delovanju in učinkovitosti potrjene s strani Agencije za zdravila Republike Slovenije.
 
 

2. Kako in na kaj vplivajo probiotiki?

Probiotiki vplivajo na ravnovesje v črevesni flori. V človeškem črevesju je 500 različnih vrst črevesnih bakterij. Le te predstavljajo pri odraslem človeku 1-2kg telesne teže.

Človek ima v svojem črevesju okoli 500 različnih vrst črevesnih bakterij, nekatere so koristne, druge škodljive. Pri zdravem človeku so tako koristne kot škodljive bakterije v ravnovesju. Ob črevesni virozi  ali ostalih prebavnih težavah se ravnovesje premakne v prid škodljivih bakterij, zato je za hitrejše ponovno vzpostavitev ravnovesja v  črevesni flori potreben vnos koristnih bakterij-probiotikov.

Mehanizmov delovanja probiotičnih bakterij na človeka je več in so raznoliki. Najpomembnejši je ta, da preprečujejo razmnoževanje škodljivih bakterij in to tako, da jim odvzemajo hrano in prostor na črevesni sluznici ter da izločajo snovi (kisline, protimikrobne snovi), ki preprečujejo življenje drugih oziroma škodljivih bakterij. Na zdravje človeka pa vplivajo tudi tako, da spodbujajo imunski sistem, ter, pomagajo pri razgradnji hrane tako, da vzpostavljajo primerno kislo okolje za delovanje prebavnih encimov. Hkrati probiotiki izločajo tudi določene vitamine (B,K).
 

Najpogostejši in najbolj raziskani predstavniki probiotičnih mikroorganizmov so bakterije iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium. In iz prav teh rodov prihajata bakteriji prisotni v zdravilu Linex forte, to sta Lactobacillus acidophilus LA-5 in B. animalis subsp. lactis BB-12. Obe bakterij sta običajni predstavnici človekove črevesne mikroflore in dokazano ugodno vplivata na človeški organizem. Dobro je, če uživamo tako laktobacile kot bifidobakterije, saj samo tako zagotovimo poseljevanje (koloniziranje) celotnega črevesja. Laktobacili namreč naseljujejo tanko črevo (na voljo več kisika) in Bifidobakterije debelo črevo (na voljo manj kisika).
 

Probiotične bakterije v Lienxu Forte  tako zelo učinkovito lajšata drisko, ki nastane zaradi okužb z mikroorganizmi (virusi, bakterije), uporabe antibiotikov ali obsevanja trebušnih organov. Hkrati pa tudi lajšajo napenjanje in napihnjenost, ki sta največkrat posledica neprimerne prehrane (npr. sladke gazirane pijače).
 

Bakterije v Linexu Forte se nahajajo v polisaharidnem matriksu in so zato bolj gastrorezistentne (bolj žaščitene pred kislim želodčnim sokom), poleg tega se v  Linex Forte nahaja inulin z oligofruktozo, ki deluje kot prebiotik Prebiotik je hrana za probiotične bakterije. Če imajo probiotične bakterije zelo blizu na voljo hrano (prebiotik) se hitro in bolj uspešno kolonizirajo ter tako bolj učinkovito delujejo.
 

3. Vloga črevesne flore za človekovo zdravje

Človek se rodi skoraj s sterilnim črevesjem, bakterije pa se naselijo v naše črevesje že ob prvem hranjenju.

Sestava črevesne mikroflore se od posameznika do posameznika razlikuje in je odvisna tako od prehranjevalnih navad kot higienskih razmer, kljub temu pa v vsakem človeškem črevesju najdemo okoli 500 različnih vrst črevesnih bakterij, koristnih in škodljivih, ki se nahajajo predvsem v debelem črevesu. Koristne nam pomagajo presnavljati hrano, zavirajo rast škodljivih vrst bakterij in spodbujajo imunski sistem, medtem pa škodljive bakterije povzročajo gnitje črevesne vsebine in tvorijo telesu škodljive snovi.

Vaš brskalnik morda ne podpira prikaza te slike.

V zdravem črevesju so koristne in škodljive bakterije v ravnovesju. Uravnana črevesna flora je pomembna, saj nam pomaga razviti in vzdrževati imunski sistem, pomaga razgraditi hrano in sodeluje pri tvorbi določenih vitaminov (B in K). Zaradi stresa, spremembe okolja (na primer ob odhodu na počitnice), preobilnega uživanja alkohola, okužbe z virusi (črevesna viroza) ali po uživanju antibiotikov pa se to ravnovesje lahko poruši in pojavi se driska, napenjanje, napihnjenost. Z vnašanjem koristnih bakterij v naš sistem, ki se nahajajo v Linex Forte, preprečujemo razrast škodljivih bakterij in tako preprečujemo ali lajšamo drisko, napenjanje in napihnjenost.
 

 

4. Kako uporabljamo Linex forte


Linex Forte zaužijemo pri driski zaradi:

    * okužb z mikroorganizmi (črevesna viroze, potovalna driska),
    * uživanja antibiotikov in kemoterpevtikov
    * obsevanja trebušnih organov.

Linex Forte zaužijemo pri napihnjenosti in napenjanju zaradi zaužitja:

    * hrane (na primer zelje, fižol, sladke gazirane pijače),
    * določenih zdravil
    * šumečih tablet.

 

Način uporabe Linex Forte

Pri odraslih in otrocih, starejših od 12 let, 1 kapsulo od 1 do 3-krat na dan (odvisno od jakosti težav). Pri otrocih, od 2 – 12 let, 1 kapsula od 1 do 2-krat na dan. Pri mlajših otrocih pa 1 kapsula 1-krat na dan.

Za optimalni učinek priporočamo, da kapsulo zaužijemo med jedjo in ne skupaj z vročimi ali alkoholnimi napitki. Kapsule ob sočasni uporabi antibiotikov zaužijemo 3 ure po zaužitem antibiotiku. Otrokom lahko kapsulo odpremo in njeno vsebino stresemo v pijačo ali sadno kašico.

Previdnostna opozorila

Ob driski je Linex Forte potrebno uživati ob rehidracijskih raztopinah. Če se driska po 2 dneh jemanja Linex Forte ne izboljša, mora bolnik obiskati zdravnika. Driske pri otrocih mlajših od 6 let ne lajšamo sami, ampak se  posvetujemo z zdravnikom.
 

5. Prispevki o Linex Forte


Uravnana črevesna flora – pot do zdravja

Črevesna flora so pravzaprav mikroorganizmi, ki živijo v črevesju. V človeškem črevesju najdemo okoli 500 različnih vrst črevesnih bakterij, ki jih ločimo na eni strani na koristne bakterije, to so probiotiki, in na drugi strani na škodljive bakterije. Koristne nam pomagajo presnavljati hrano, zavirajo rast škodljivih vrst bakterij in spodbujajo imunski sistem, medtem pa škodljive bakterije tvorijo telesu škodljive snovi.

Uravnana črevesna flora je pomembna, saj nam pomaga razviti in vzdrževati imunski sistem, pomaga razgraditi hrano in sodeluje pri tvorbi določenih vitaminov. Pomanjkanje dobrih, koristnih bakterij nima negativnega vpliva samo na ravnovesje v naši črevesni flori, temveč je škodljivo tudi za naše zdravje.

Že stari Kitajci so vedeli, da je uravnana črevesna flora nadvse pomemben dejavnik zdravega in dolgega življenja. Kjer črevesna mikroflora ni uravnana, se razmnožujejo patogeni mikrorganizmi, ki ustvarjajo negativne učinke. Skupna lastnost vseh teh patogenov je, da proizvajajo strupe, ki načenjajo črevesno sluznico in škodujejo našemu telesu.

Do pomanjkanja probiotičnih bakterij v našem črevesju lahko pride zaradi stresa, spremembe okolja (na primer ob odhodu na počitnice), preobilnega uživanja alkohola, okužbe z virusi (črevesna viroza) ali po uživanju antibiotikov.  Ravnovesje v črevesni flori se poruši in pojavi se driska, napenjanje ali napihnjenost, ki s seboj prinesejo še kopico drugih težav. Z vnašanjem koristnih bakterij v naš sistem, ki se nahajajo v kapsulah Linex Forte, ne preprečujemo samo driske, napenjanja in napihnjenosti, temveč preprečujemo razrast škodljivih bakterij in skrbimo za uravnoteženo črevesno floro, ki pripomore k našemu vsesplošnemu počutju in zdravju. Prednost probiotičnih bakterij v Linexu Forte pred ostalimi probiotiki (jogurti, dodatki k prehrani) je njihova kontrolirana sestava celoten rok uporabe, saj je Linex Forte registriran kot zdravilo. Zato je podvržen veliko bolj strožji kontroli in testiranju. Učinkovitost probiotikov je seveda odvisna od njihove koncentracije. Registracija kot zdravilo zagotavlja navedeno koncentracijo bakterij celoten čas uporabe.
 

Prebava po velikonočnih praznikih

Velikonočni prazniki so vedno priložnost za druženje in uživanje ob dobri hrani. Nobena skrivnost ni, da se v prazničnih časih večkrat pregrešimo – pirhi, šunka, kruh, potica so tiste nepogrešljive dobrote pri velikonočnem zajtrku, kosilu in včasih še kar večerji, ki se jim malokateri uprejo.

Včasih pojemo preveč in naše telo prevelike količine hrane, ne sprejme tako dobro kot bi to želeli mi. Tudi ob ostalih praznikih ni prav drugače. Obremenimo želodec in črevesje in zaradi porušene črevesne flore se pojavijo napenjanje, napihnjenost ali celo driska. Za slednje obstaja rešitev. Imenuje se Linex Forte. Linex Forte kapsule so poleg Linex kapsul edino probiotično zdravilo s kontrolirano sestavo probiotičnih bakterij, ki bo učinkovito lajšalo vaše po-praznične črevesne tegobe in vašo črevesno mikrofloro ponovno uravnovesilo. Dobro počutje se bo povrnilo. Za naslednje leto pa si le zapomnite: Manj je več!
 

Kako se lahko izognite napihnjenosti?

Napihnjenost in plini so za vsakega posameznika izjemno neprijetni. Ne samo zato, ker so družbeno izredno moteči, temveč tudi zato, ker lahko povzročajo napetost, krče in nasploh slabše počutje. Napenjanje in napihnjenost je simptom, ki nastane zaradi ujetega plina v našem črevesju. V 90 % te plini nastanejo iz zraka, ki ga pogoltnemo, v ostalih 10 % pa iz bakterijske presnove hrane. Dokazano je, da nekatera živila, kot na primer zelje in fižol, ter pijače, sladke gazirane pijače in šumeče tablete, povečujejo vnos plina v naša prebavila.

Napihnjenosti se lahko izognite tako, da skrbno zbirate kaj boste jedli in pili. Bistveno pa vam bo pri napihnjenosti in napenjanju pomagal Linex Forte, novi, močnejši Linex, ki vsebuje v veliki koncentraciji dve probiotični bakteriji Lactobacillus in Bifidobacterium. To sta za človeka koristni bakteriji, saj probiotične bakterije dokazano ugodno vplivajo na človeški organizem, s tem ko preprečujejo razmnoževanje škodljivih bakterij. To počnejo tako, da škodljivim bakterijam odvzemajo hrano in prostor na črevesni sluznici ter izločajo snovi, ki preprečujejo življenje škodljivim bakterijam. Prednost kapsul Linex Forte je da imajo kontrolirano sestavo in tako zagotovljeno učinkovitost.
 

Driska je simptom, ne prezrite ga!

Kaj vemo o driski? Driska se kaže kot nenormalno zvečanje števila odvajanj tekočega blata, in sicer več kot tri krat na dan. Okužbe črevesja, ki privede do driske ali napenjanja, povzročijo bakterije, virusi ali praživali. V našem okolju so najpogostejši vzrok pojava drisk črevesne viroze. Posledice driske za naše telo so dehidracija, pomanjkanje elektrolitov ter kislinsko-bazično neravnovesje v črevesni flori. Blago do zmerno drisko lahko sami zdravimo z Linexom Forte, novim učinkovitejšim Linexom, ki pomaga tudi pri napihnjenosti in napenjanju tako, da omejuje razrast škodljivih bakterij. S tem skrbimo tudi za uravnoteženo črevesno floro, ki pripomore k našemu vsesplošnemu počutju in zdravju. Probiotik Linex Forte pričnemo uživati takoj ko se driska pojavi in ga uživamo še potem, ko se driska ustavi. Zaradi driske je črevesna sluznica prizadeti in okrepiti jo je potrebno z večjim številom probiotikov. Zato se svetuje še nekajdnevno jemanje probiotika Linex Forte (še 3-4 dni)

Zdravnika pa obiščemo vedno, če se driska po 2 dneh kljub lajšanju ne izboljšuje. Na mestu je še opozorilo, da sami driske nikakor ne lajšamo pri visoki telesni temperaturi, krvavem ali sluzavem blatu in očitnih znakih hude dehidracije, prav tako to ne počnemo pri otrocih, ki so mlajši od šestih let. Driska je simptom bolezni in ne bolezen, torej ne pustite se ji in ukrepajte.
 

Brezskrbno na počitnice

Že se bliža čas dopustov in počitnic, ki se jih veselimo vsi. Ko se pripravljamo na zaslužen oddih, ne želimo razmišljati o morebitnih nevšečnostih, ki nas lahko doletijo.

Pa vendar lahko počitniško razpoloženje kaj hitro pokvarijo zdravstvene nevšečnosti. Zato je bolje misliti na to prej kot kasneje. Ko boste odšli na pot, imejte s seboj potovalno torbico s svojo prvo pomočjo, zato da bodo počitnice res brezskrbne. Ne pozabite na Linex Forte, ki kot edino probiotično zdravilo (kot zdravilo ima ves čas uporabe zagotovljeno sestavo in s tem učinkovitost) poleg Linexa, omogoča, da počitnice ne bodo zaznamovale črevesne težave, kot so driska, napihnjenost in napenjanje. Predvsem driska nas velikokrat zelo oslabi in zato Linex Forte ne sme manjkati v počitniški lekarni.
 

Česa ne smete pozabiti, ko odhajate na dopust?

Počitnice so čas, ko si odpočijemo od delovnih naporov, vsakdanjih skrbi in si naberemo energijo za nove izzive. Ah, seveda pa se vedno ne izide vse tako kot bi želeli in nemalokrat se znajdemo na dopustu z različnimi težavami, ki nam povzročajo nepotrebne preglavice. Pomagali vam bomo, da se to letos ne bo zgodilo po nepotrebnem. Zatorej preden odidete na dopust, ne pozabite:

    * Sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem

Vsi smo že kdaj imeli sončne opekline in vemo kako neprijetne znajo biti, če že odštejemo kako škodljive in nevarne našemu zdravju so. Zato je bolje, da se zaščitite bolj kot premalo.

    * Osebnega dokumenta

Če ne želite po nepotrebnem izgubiti dan ali dva in se iz letališča ali državne meje vrniti domov, potem poskrbite, da vam bo vedno pri roki.

    * Gotovine

Težave s kreditnimi in bančnimi karticami, sploh v oddaljenih državah, niso redke. Zato si boste prihranili veliko nevšečnosti, če boste s seboj vzeli gotovino.

    * Linex Forte

Le kdo si želi zaradi težav s prebavo dneve preživeti v hotelski sobi? In zakaj bi jih, če nam jih ni treba? Kapsule Linex Forte naj bodo vaš zvesti spremljevalec kamorkoli greste. Driski, napenjanju in napihnjenosti se boste z novim, še bolj učinkovitim Linexom, Linex Fortom, brez težav izognili in svoj dopust kar se da najbolje izkoristili!

Pa seveda ne pozabite na dobro voljo!
 

Novi probiotik Linex Forte – po naravni poti do urejene prebave

Ste vedeli, da imate v črevesju 500 različnih bakterij, ki prispevajo kar kilogram ali dva k telesni masi?

Veliko, ne? Od teh 500 bakterij so ene koristne in druge škodljive. Pri zdravem človeku so koristne in škodljive bakterije v ravnovesju.

Že stari Kitajci so vedeli, da je uravnana črevesna flora nadvse pomemben dejavnik zdravega in dolgega življenja.

Vzroki za pomanjkanje koristnih bakterij v našem črevesju je lahko okužba z virusi ali bakterijami (npr. črevesna viroza), nepravilna prehrana (npr. gazirane pijače), preobilno uživanje alkohola, stres ali uživanje antibiotikov. Ravnovesje v črevesni flori se poruši in pojavi se driska, napenjanje ali napihnjenost, ki s seboj prinese še kopico drugih težav.

Z uživanjem koristnih bakterij, ki so v kapsulah Linex Forte, ne preprečujemo samo driske, napenjanja in napihnjenosti, temveč preprečujemo razrast škodljivih bakterij in skrbimo za uravnoteženo črevesno floro, ki pripomore k našemu vsesplošnemu počutju in zdravju.

Linex Forte je nov probiotik na slovenskem trgu. Ima 100-krat večjo koncentracijo probiotičnih bakterij kot Linex in tako še bolj učinkovito lajša drisko, napihnjenost in napenjanje. Vsebuje dve vrsti probiotičnih bakterij (rod Laktobacillus in Bifidobakterium), ki poselijo (kolonizirajo) celotno črevesje, tako tanko (laktobacili) kot debelo (bifidobakterije). Bakterije so v posebnem polisaharidnem matriksu in so tako bolj zaščitene pred kislim želodčnim sokom. To jim omogoča lažji prehod skozi želodec na mesto delovanja (črevesje) Prednost Linexa Forte pred drugimi probiotiki (jogurti, dodatki k prehrani) je, da je registriran kot zdravilo. Tako ima kontrolirano sestavo (navedeno koncentracijo in vsebnost navedenih bakterij) ves čas uporabe in bakterije imajo dokazane zdravilne učinke.

Linex Forte je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Z davkom na čokolado proti debelosti?

13 junija, 2012 0