Thursday, February 22, 2024

Listeria pa se lahko zadržuje tudi drugje v naravi. Najdemo jo lahko v zemlji, lesu, kompostu in vodi. Listeria se nahaja tudi v prebavilih številnih živali, še posebej lahko izpostavimo blato ovac in goveda. Z listerio je lahko okuženo tudi mleko in meso kontaminiranih živali


Zapleti

Listeria nosečnosti predstavlja resno grožnjo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se je v letu 2009 v ZDA z listerio okužilo okoli 2.500 ljudi, od tega 500 nosečnic, 30% nosečnosti pa se ponavadi konča z mrtvorojenim otrokom. Listerioza lahko povzroči tudi spontan splav ali rojstvo pred predvidenim datumom poroda.

Hormonske spremembe v nosečnosti negativno vplivajo na imunski sistem, ter tako zmanjšajo naravno obrambo proti okužbi z listerio. Prav zaradi tega so nosečnice veliko bolj ranljive. Nosečnice imajo, v primerjavi z nenosečimi ženskami, kar za 20% višje tveganje okužbe z listerio. Medtem ko ženske niso preveč prizadete, pa lahko okužba resno ogrozi življenje ploda. Spontan splav, mrtvorojenost in smrt dojenčka kmalu po porodu so povsem normalne prognoze listerioze v nosečnosti.  

Simptomi

Predhodno je moč dokazati bakterijo v facesu skoraj 30% odraslih. Bolezen se ponavadi kaže kot blaga. Prisotni so glavobol, bolečine v križu, konjunktivitis, diareja, bolečine v trebuhu, lahko pa je prisotna tudi mrzlica.

Pri plodu je umrljivost, pri neprepoznani bolezni, skoraj 90%. Tretjina otrok se rodi mrtvih, pri nedonošenčkih se kaže kot septikemija, po tednu dni kot meningoencefalitis.

Listeriozo delimo v dve skupini: blago in hujšo oz. invazivno in neinvazivno skupino. V primeru blage okužbe, ko listeria ostane v prebavnem traktu, so simptomi podobni gripi, spremljajo jo povišana telesna temperatura in driska. Simptomi so kratkotrajni in skupaj z okužbo izginejo v nekaj dnevih.

Pri hujši obliki listerioze se bakterije razširijo v krvni obtok in/ali v osrednji živčni sistem. Vsaka sekundarna okužba je lahko usodna. Kljub agresivnemu antibiotičnemu zdravljenju v nosečnosti še vedno umre okoli 22% dojenčkov.

Diagnoza

Diagnostika listerioze zajema jemanje kulture iz vzorcev posteljice, blata, urina, vagine, žrela in likvorja (cerebrospinalne tekočine).

Preventiva

Preventiva je še vedno najboljše zdravilo proti listeriozi. Pred pripravo hrane, pred obedom in po opravljanju male in velike potrebe si umijte roke. Sadje in zelenjavi pred jedjo dobo umijte ali olupite. Po pripravi mesa, jajc in rib dobro obrišite kuhinjski pult. Surovo meso in nepripravljeno hrano ločite od drugih izdelkov, ki jih shranjujete v hladilniku. Vlaga iz mesa lahko kontaminira druga živila. Ne uživajte surovega ali pol kuhanega mesa in mlečnih izdelkov. Hrano dobo skuhajte. Ne uživajte živil, ki jim je potekel rok trajanja.

Naslednji prispevek

Zdravljenje s plodovnico

26 marca, 2013 0